Русија

МЕДВЕДЕВ: Пристрасност ове НАТО чланице угрожава целу Европу

Медведев (фото: ЈуТјуб)

Дмитриј Медведев изјавио је да Пољска постаје истурена граница НАТО-а, јер се на њеној територији нагло повећава присуство америчке војске и упозорио да је то много опасније по Европу од митске „руске претње“.

Он је још додао и да су украјинске територије за Варшаву примамљив залогај – Одани вазали треба да указују почаст америчком господару и НАТО-у уопште. Управо зато се Пољска претвара у истурену границу Северноатлантске алијансе: на њеној територији се од августа 2020. године нагло повећава присуство америчке војске и завршава размештање америчког система противракетне одбране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Уместо такозваног „форта Трамп“ одмах ће бити изграђено неколико објеката у великим регионима Пољске- појаснио је руски званичник.

Према његовим речима, у светлу нових антируских санкција, пољске власти су се прогласиле тврђавом у борби против подмуклих руских планова, правдајући то интересима државне безбедности.

– За безбедност Европе уопште, таква пристрасност је много опаснија од митске „руске претње“, о којој се у Варшави непрестано говори. Истовремено, ни велике земље Европске уније ни Сједињене Америчке Државе не разматрају Пољску као чврстог стратешког партнера. Можда би могла, наравно, да добије поене због помоћи млађим партнерима (на пример, Украјини и Грузији) да се интегришу у Алијансу. Али, у пољско-украјинским односима није све тако глатко- додао је Медведев.

Он је овом приликом подсетио на конфликт око злочина украјинских националиста током Другог светског рата и замерке Украјинаца што им Пољаци не помажу много да се у потпуности интегришу у ЕУ.

Украјинске територије – прилично примамљив залогај за Варшаву

Медведев је објаснио да су украјинске територије за Варшаву прилично примамљив залогај, а Пољска у циљу прикривања својих намера користи антируску реторику.

– Зато украјинске територије делују као јако примамљив залогај за Варшаву. На пољској телевизији без гриже савести показују карту поделе те несрећне земље, где је неколико западних области укључено у састав Пољске- истакао је руски званичник.

Он је такође додао да се то законитим путем не може постићи, јер може доћи до оштрог отпора Украјинаца и осуде од стране осталих европских суседа.

– Варшава има одавно испробане методе да заслади пилулу и оправда своје погрешне поступке. У том циљу она мајсторски користи антируску реторику, сваки пут претварајући је у хистерију- нагласио је он.

Медведев је такође подсетио да пољске елите вековима окривљују Русију за све невоље, јер се вероватно надају да ће таквим аргументима унапред оправдати своје поступке пред целим светом.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com