Русија

НАЈНОВИЈА ВЕСТ! Руси уништили центар плаћеника ракетама које ометају радар

РУСКА војска објавила је снимак лансирања ракета мобилног балистичког система кратког домета „Искандер-М“.

Министарство одбране Руске Федерације јавило је да је мета система био центар за смештај страних плаћеника на тертиорији Украјине.

У поготку центра, по тврдњама руских званичника, убијено је најмање 200 плаћеника који су дошли из разних земаља да се боре за Украјину.

Шта је „Искандер-М“?

У питању је мобилни оперативно-тактички систем који се у најкраћем року може релоцирати у подручја где ће бити изван домета непријатељских офанзивних система. Према непријатељском објекту који је може да буде удаљен 500 километара, његове ракете лете специфичном путањом што драматично отежава могућност пресретања. Ове ракете непосредно пред удар у циљ избацују лажне мамце тако да непријатељски системи ПВО остају збуљени, тачније не могу да препознају пројектил са правом бојевом главом.

Бригадни комплет оперативно-тактичког система „Искандер-М“ се састоји од колоне коју чини 51 возило: 12 самоходних лансера (на сваком по две ракете), 12 логистичких возила за транспорт и пуњење са резервним комплетом ракета, 11 командно-штабних возила, 14 возила за смештај посаде са личним наоружањем, као и возила за техничко опслуживање и допунским комплетом са вежбовним средствима.

„Искандер-М“ може да примени различите типове ракета (квазибалистичка/крстарећа) које могу да буду опремљене са чак десет врста врста конвенционалних бојевих глава.

Међу њима се нпр. налазе касетне бојеве главе које се деле на 54 бојева елемента; разорно-распрскавајуће; пробојне – за уништавање циљева под земљом; термобаричне, укључујући и нуклеарне бојеве главе које се могу инсталирати на типове пројектила које користи ракетни систем „Искандер-М“.

Раније руске тврдње да „искандер М“ може да пробије сваки систем противракетне одбране, показао се као тачан, а тврдње обавештајних извора САД да пројектил поседује систем ометања непријатеља добио је доказ.

Виђени су мамци за заваравање ракета које би могле да гађају „искандер“, али исто тако се у самом пројектилу налази опрема за електронско ометање радара.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Нпортал