Русија

ПУТИН ПРЕД ПРЕПУНИМ СТАДИОНОМ У МОСКВИ НА 8. ГОДИШЊИЦУ ПРИПАЈАЊА КРИМА: Председник Русије цитирао Библију па поручио

Фото: Вконтакт принтскрин

Председник Русије Владимир Путин обратио се грађанима Русије поводом осме годишњице уједињења Крима са Русијом.

На стадиону Лужњики у Москви, где се овим поводом одржава празнични концерт окупило се преко 95.000 људи, а још око 100.000 је у непосредној околини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Крим је постао руски регион након референдума који је спроведен у марту 2014. године, када се 96,77 одсто бирача са Крима и 95,6 одсто бирача из Севастопоља изјаснило за улазак у састав Русије.

Украјина сматра Крим својом територијом, али привремено окупираном, док су руске власти више пута саопштавале да су се Кримљани демократским путем и у складу са међународним правом и статутом УН изјаснили за присаједињење Русији.

Према речима председника Путина, питање Крима је „коначно затворено“.

Путин је рекао и да је датум почетка војне операције случајно и датум рођења чувеног командира Фјодора Ушакова који није изгубио ниједну битку, те је цитирао његове речи: „Ове грмљавине иду у славу Русије“. „Тако је било тада, тако је и данас, тако ће бити и заувек“, закључио је Путин.

Кијев је против свих људи на Донбасу, који су били против државног преврата у Украјини, организовао казнене војне операције, истакао је Путин. „И то није била само једна казнена операција, ставили су на њих блокаду, они су били изложени систематским гранатирањем, били су бомбардовани“, казао је. „То и јесте геноцид. А мотив војне операције коју смо ми покренули на Донбасу и у Украјини био је да се тај геноцид обустави, да се прекине страдање тих људи“, додао је Путин.

Руски председник је такође рекао и да је Русија много тога учинила како би опоравила Крим и Севастопољ будући да је било неопходно извући ту земљу из понижавајућег стања док је била у саставу Украјине.

„Требало је учинити ствари које није могуће одмах приметити. То су фундаменталне ствари – осигурати доток гаса, електричне енергије, обновити саобраћајну инфраструктуру, сазидати нове путеве, магистрале и мостове“, нагласио је.

„Ми знамо како поступати даље, како ићи даље, на рачун чега. Ми ћемо обавезно реализовати све планове“, истакао је Путин пред пуним стадионом.

Када је реч о Донбасу, Путин је рекао да је против становништва тог дела Украјине био спровођен геноцид, а циљ војне операције је да се то обустави.

Он је уједно и цитирао Свето писмо рекавши да „нема веће љубави од те да неко душу своју да за пријатеље своје“. Како је рекао, руски војници чувају један другог, таквог јединства код руског народа није било одавно.

Говорећи о Криму, Путин је рекао да су грађани полуострва желели да живе у својој земљи, у својој историјској домовини, у Русији.

„На својој земљи, да деле исту судбину – тако су вероватно мислили сви они који су ишли на референдум на Криму и у Севастопољу 18. марта 2014. године. Они су живели и живе на својој земљи. И хтели су да деле своју судбину са историјском домовином, са Русијом. Они су имали на то пуно право и достигли су своје циљеве“, казао је Путин.

Извор: Курир.рс/sputniknews.com