Свет

Шок! ОВАКО ЋЕ РУСИ НАТЕРАТИ УКРАЈИНУ НА ПРЕДАЈУ? Након пада Маријупоља ЗЕЛЕНСКИ ШАЉЕ…

Следећи потез руске војске у Украјини је постепено опкољавање свих великих градова како би исцрпели тамошње украјинске снаге и приморали их на брзу предају, наводе некадашњи генерал Лука Кастратовић и пуковник у пензији Бошко Зорић.

Русија према њихових речима спроводи тактику постепеног освајања великих градова како би што мање цивила настрадало, а од тог плана не одустаје чак и по цену својих великих губитака.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– НАТО снаге су распоређене на свим тачкама земљине кугле и после неуспеха Америке да створе своје циљеве и нови светски поредак крећу у разбијање Русије преко других земаља. У том смислу су примиле одређене земље, које су пале из Совјетског Савеза, које су разбијене, али и џаве са територије бивше Југославије. У том смислу довеле су на власт неофашистичку организацију на челу са (Володимиром) Зеленским. У Европи је на власти идеологија поражених снага из Другог светског рата. Нагомилавају трупе и доводе неофашисте и спремају се за напад на Русију – рекао је Кастратовић у јутарњем програму Курир телевизије.

Некадашњи генерал је додао да се на основу плана НАТО од пре неколико година могло наслутити шта се спрема.

– Године 2017. (генерални секретар НАТО Јенс) Столтенберг је издао задатак својим чланицама и партнерима да се граде мостови и пруге, све што иде према Русији, ако дође до рата да може да иде тешка техника. У фебруару су планирали да изврше погром становника Луганска и Доњецка. Исто што су урадили Хрвати са книнском крајином су планирали Украјинци. Русија је овде применила стратегију превентивног удара. Да Русија није покренула интервенцију, Украјинци би први то урадили. (Владимир) Путин је упозоравао пре неколико година да се не раде ти злочини према руском становништву у те две покрајине, а Европа је гарантовала да ће Украјина поштовати међународно право – навео је Кастратовић.

Генерал Кастратовић дао је опсежан одговор на питање водитељке Оље Лазаревић која је тактика Русије за освајање Украјине.

– Русија је спровела тактику постепеног освајања градова. Неонацистичке снаге су запоселе цивилне објекте, али Русија иде по цену сопствених губитака постепено да осваја градове и да их оставља без наоружања и да тако приволи Украјинце и Америку да одустану од својих планова. Америка покушава да покрене одређене активности и на другим тачкама. Ево врше притисак на Србију да признамо КиМ и да се одрекнемо Републике Српске. То је сада једна сложена ситуација и питање је да ли ће Американци истрајати у својим активностима на сламању Русије. Економски Русију не могу покорити. И раније санкције су утицале да се Русија окрене сопственој економији и да не зависи ни од кога – каже Кастратовић.

Додао је да је Русима циљ да што мање становника страда,

– Русија иде постепено како би што мање становника настрадало, а тако трпи своје губитке. То је веома сложено с обзиром на то да су сви циљани објекти, укључујући болнице и школе, запоседнути неонацистима – навео је генерал Лука Кастратовић.

Пуковник у пензији Бошко Зорић мишљења је да се Русија у самом старту офанзиве није најбоље снашла.

– Сви знамо да је 25. фебруара требало да почне офанзива на самопроглашене републике Луганск и Донецк и само ме чуди што тај моменат није искоришћен у пропагандне сврхе. Ово је пропагандни рат на свим нивоима. Много је лажи и питање је шта је истина. Дакле, зашто није пуштена украјинска војска да уради то што је планирала, а да Русија одговори са овим што је већ урадила. Стекао сам утисак да је руска војска имала погрешне процене о снази украјинске војске и о расположењу народа у том источном делу – навео је пуковник.

Стратегија напада руске војске, према његовим речима, јесте расецање источног дела територије и опкољавање градова.

– По мом мишљењу руска војска се снашла добро. Није обезбеђена то што би по мени свака војска урадила, апсолутна превласт у ваздушном простору, јер руска војска је моћнија и има савремено наоружање. Стратегија руске војске је напад из више праваца и те колоне које су самосталне и које расецају тај источни део територије Украјине. Украјинска војска је пре почетка сукоба у реону Донбаса довела своје најбоље јединице и јединице које имају обележје неонациста, значи најокорелије јединице. Процене су да је ту скоро 80.000 припадника украјинске војске од 200.000 колико их има – рекао је Зорић.

Додаје да према његовом мишљењу сада следи опкољавање градова.

– Циљ Русије је да прво изолује све градове и да крене у напад једног по једног града. Маријупољ је освојен, а сада ће те исте војске кренути на север да затварају та клешта и да се те најјаче снаге украјинске војске изолују. Ако им пресеку све комуникације и снабдевања довешће их у ситуацију да се морају предати – каже Зорић.

Навео је и да нико не жели да се меша у сукоб Украјине и Русије.

– Не желим да држим никоме страну, али легитимно је право да ћу да спречим свог противника да узима оружје од других да би га употребио против мене. Овде сви гледају да се заштите јер ако крене трећи светски рат, ја не знам онда ко кога може више контролисати – истакао је пуковник у пензији Зорић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс