Издвајамо Русија Свет

УКРАЈИНСКИ ТЕНКОВИ НА ГРАНИЦИ РУСИЈЕ! Снаге се групишу, започети маневри, десантне бригаде се пребацују! (ФОТО/ВИДЕО)

Порошенко је на друштвеној мрежи “Твитер” најавио да се појачавају снаге на “најопаснијим правцима” одакле би непријатељ могао да насрне на Украјину

Председник Украјине Петар Порошенко потврдио је да пребацује “допунске снаге” на источне границе, у области у којима је уведено ратно стање. Честитајући официрима и војницима Дан оружаних снага, Порошенко је на “Твитеру” најавио да се појачавају снаге на “најопаснијим правцима” одакле би непријатељ могао да насрне на Украјину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Украјински политички врх стално понавља да је Русија концентрисала врло јаку тенковску групу у близини Украјине још од 2014. године.

Према последњим информацијама, ратно стање у Украјини би требало да траје до 26. децембра.

Многи, не само руски, већ и украјински аналитичари оцењују да Порошенко води ратну кампању са циљем да подигне себи рејтинг пред мартовске председничке изборе.

Украјински парламент у четвртак је раскинуо Договор о пријатељству са Русијом. За такву одлуку је гласало 277 посланика с образложењем да је Русија агресивном политиком нарушила већи део тог договора.

Министар спољних послова Украјине Павел Климкин је изјавио пре неколико дана да Украјина намерава да поништи око 40 билатералних договора са Русијом. Иако је један број посланика тражио да се потпуно прекину и дипломатски односи са Русијом, руководство у Кијеву то ипак није прихватило. Министар Климкин је објаснио да ће у Кијеву водити рачуна да не направе себи штету неким брзоплетим потезом.

Амерички авион изнад Украјине
Америчка војска је саопштила да је извела “ванредни” лет изнад Украјине према Споразуму о отвореном небу да потврди своју посвећаност тој земљи пошто је Русија запленила три украјинска брода. САД су почеле да се припремају и да исплови војни брод у Црно море и затражиле су од Стејт департмента да о томе обавесте Турску.

Прекид пријатељства
У одлуци Врховне раде се каже да Договор о пријатељству са Русијом престаје да важи 1. априла 2019. године. Договор о пријатељству је био потписан 31. маја 1997. на десет година и он се аутоматски продужавао ако једна од потписница не одлучи да престане да га поштује.

Извор: Srbijadanas.com