Русија

Да ли је ово разлог што је Путин ставио нуклеарне снаге у висок степен приправности?

Руски председник Владимир Путин, састао се у недељу поподне у Кремљу са начелником генералштаба Руских оружаних снага генералом Валеријем Герасимовим и министром одбране Руске Федерације Сергејом Шојгуом и на кратком састанку пред телевизијским камерама наредио стављање у највиши степен будности нукеларних снага Русије.

То значи да све стратешке снаге Руске федерација на копну (ракетни силоси и мобилне снаге са системом Јарс и Топољ М), стратешка авијација (бомбардери који могу да носе нукеларно наоружање Ту-95, Т-160 и Т-22) као и стратешке нуклеарне подморнице (класе Бореј, Делта ИИИ и ИВ), као и нападне нукеларне подморнице буду у највећем степену приправности, као да се сваког тренутка очекује атомски удар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Западне земље не само да предузимају непријатељске економске акције против наше земље, већи лидери великих земаља НАТО-а дају агресивне изјаве о нашој земљи. Зато наређујем да се руске нуклеарне снаге пребаце на посебан режим дужности – кратко је саопштио Путин, после чега је војни врх напустио Кремљ.

Тако се свет нашао на ивици нуклеарне катастрофе као пре 60 година због руског постављања балистичких ракета СС-4 на Кубу. Тада се свет нашао на ивици нукеларног рата пуних 13 дана када се стрепело да ће уследити нуклеарни холокауст. Сада је свет поново гурнут на ивицу нуклеарног рата. Претпоставља се да се Путин на овакав корак, који је изазвао шок у свету одлучио после серије претњи које су поједини европски лидери упућивали Русији, а неки претили и нападом авијације на Русију. Додатно уље на ватру долили су и они који су тражили од Савета безбедности УН да уведе Зону забрањеног лета над Украјином, што је Русија протумачила као акт непријатељства, који ће попут постављања нуклеарног наоружања на територију Пољске или Балтика довести до рата Русије и северноатланске алијансе.

Курир се обратио ваздухопловном стручњаку и публицисти Данку Боројевићу који је објасно колико је то реална могућност.

“ Поједини Украјинци тражили су од НАТО увођење Зоне забрањеног лета изнад истока Укајине, а онда и изнад целе Украјине коју би контролисао НАТО. Колико је то реално, иако су то Руси категорично одбили? Да ли би то био увод у директан сукоб НАТО и Русије? Прексиноћ гледам ТВ, канал Евроњуз. Гост после амбасадора Русије у студију био је одлазећи амбасадору Украјине Олександр Александрович. Нормално, интервју је имао свој ток, прича стандардна. Онда је водитељка констатовала, како је НАТО издао Украјину иако их је Украјина сматрала својим савезницима и нормално очекивала је помоћ од истих. Ту се амбасадор збунио, па поче ово па оно. А водитељка је упорна, како их је НАТО пустио низ воду. На то ће амбасадор у једном тренутку. Да очекује НАТО забрану летења изнад Украјине и слично. Ја у неверици, шта он то прича?, каже за Курир Боројевић

У вези са горе наведеним питањем, Боројевић се осврнуо на још нешто.

„Својевремено, кад је турски Ф-16Ц оборио руски СУ-24М изнад Сирије, свима је промакло да су Руси били притисли Турску економским путем. Због тога је Турска (читај Ердоган) платил Русији за губитак авиона и пилота. Затим је пилот турског ваздухопловства завршио у затвору, под оптужбом да је био на страни која је учествовала у покушају пуча у Турској. А нормално убрзан је и завршетак Турског тока, на који се сад наслања Балкански. А да не помињем, како је израелски премијер отишао хитно у Москву, после обарања руског авиона од стране Израелаца. Сви ће овде рећи, да су Руси бескичмењаци и слично. Али, то није тако. Међутим, да не ширим даље, јер ће за многе Руси остати нула, јер не смеју да одговоре Америма и слично. За оне којима су пуна уста Косова, а истовремено су кратке памети и заборављају на Србе из Крајине и РСК Руски председник је био јасан, кад је рекао да ће Русија да оштро одговори онима који се умешају у сукоб у Украјини, додаје Боорјевић

Он сматра да од увођења такозваних Зона забрањених летова, од стране НАТО стране у Украјини, нема ништа. Јер то није Ирак и простор бивше СФРЈ.

„Једноставно, увођење Забране летења изнад Украјине од стране НАТО је немогуће. Исто као што је прича о НАТО помоћи истој, чим је почело ово дешавање, остало на обичним флоскулама. Јер кад би то НАТО и покушао, како је волим рећи: „полетеле би Војводе (НАТО Сатана) према центрима свих НАТО земаља, а пре свега према САД. Ја волим да кажем, да кад нешто већ имаш онда ћеш то и да употребиш. То се односи и на нуклеарно наоружање.

Својевремено је Реган рекао, да парафразирам: „наша је грешка била, што смо у Вијетнам слали наше људе да гину за наше интересе“. Значи од 1990. године, САД своје интересе спроводе преко других. Тако је и Украјина ових дана завршила. Како би избегли да амерички војници гину у сукобу са Русима, за то ће послужити Украјинци.

Истовремено се појавила информација, да су пролази Босфор и Дарданеле затворени за Русе. Одмах је то демантовала Турска, да је то лаж. Јер се зна, под којим се условима затварају ова два пролаза. А сад не постоји никакав разлог, да се исти затворе. САД су начиниле једну кардиналну грешку, избегавајући да разговарају са Русијом, Јер, они су због глупости своје политичке елите, због тога Русију гурнули у загрљај Кини. Доводећи дементног старца у Белу кућу, који је остао у периоду седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, политика САД је начинила кобну грешку, коју је још Никсон успео да избегне. А то је, да се спречи приближавање Кине и Русије. Јер је тај савез војно и економски погубан за НАТО и САД. Претходним политикама САД, никада није било у интересу да два џина са истока сарађују. Дементна и арогантно самољубива елита САД данас, то је заборавила. Својевремено је први црни амерички председник, председник Обама изјавио да су Американци изузетни.

Сарадња Русије и Кине, нити је била у интересу САД нити у интересу Русије. Међутим, погубљена политика демократа у Вашингтону избегавајући сарадњу са Русима, довела је до савеза Русије и Кине. Америчка изузетност, може веома лако да доведе до тог да полете Војводе Немојмо да будемо изненађени, ако се то догоди. Јер до сад смо били изненађени, од 2008. године до данас. Јер кад се политиком баве банкари, жртве су огромне, закључује на крају разговора Боројевић.

С друге стране аналитичар дарко Обрадовић за Курир каже да када је реч о зонама забране летова оне се не проглашавају него успостављају. Силом морате успоставити такву зону са спремношћу да пуцате и оборите било који авион који наруши зону. У случају Украјине већ се на глас разматра да такву зону треба успоставити западно од реке Дњепар.

„Међународно правно нападом на Украјину је прекршено међународно право, изазвана је хуманитарна катастрофа и неправедан рат супротан Повељи ОУН. Како је Руска Федерација сама за себе уложила вето на у Савету Безбедности, чланице ОУН имају право у складу са Повељом ОУН и чланом 11. да сазову Генералну скупштину. Сходно члану 51. Повеље ОУН свака држава чланица има право на индивидуалну и колективну самоодбрану. Случај опструкције рада ОУН од стране Русије заправо је легитимитет за координирану акцију чланица ОУН. У овом тренутку је јасно да ће више од 150 држава подржати декларацију у корист Украјине. Чиме се стичу сви услови за акцију у циљу спречавања војне агресије, хуманитарне катастрофе и ратних злочина над цивилима. У преводу успостављање зоне забрањеног лета није офанзивна акција, већ акција у циљу деескалације непријатељстава између Русије и Украјине. Плашим се да таква акција није довољна.

Уколико гледамо процедурално за успостављање зоне забране летова НАТО чланице морају једногласно да донесу такву одлуку у складу са Вашингтонским споразумом.

Забрана лета није више правно питање, већ је питање фактичке безбедности. Да ли се може ризиковати да Путин нареди обарање америчког или британског авиона? Шта радити у том случају? Да ли се може наредити обарање руских авиона? Ко ће понети политичке последице овакве акције и додатне ескалације сукоба. Свакако најодговорнији је Владимир Путин, али западна јавност би тражила сваку врсту одговорности свог лидерства за избијање рата са Русијом. Ово је и питање нуклеарне дилеме. За Украјину је ово питање опстанка, а за остатак света је питање стратешког приступа. Дугорочно гледано Русија сваким даном трпи све више штете услед економске изолације.

Уколико дође до коначне безбедносне процене да је прихватљиво понети ризик нуклеарне ескалације и све репрекусије које то са са собом носи треба се спремити за ескалацију. Они који процењују глобалне безбедносне импликације треба да имају на уму да испред себе имају непредвиљивог противника који је у позицији глобалног изазивача спремног на све. У овом тренутку је Русија без савезника, великим логистичким проблемима за своју војску и не представља конвенционални већ нуклеарни безбедносни ризик за НАТО чланице и Европску Унију.

Изостанак реакције послаће негативну поруку и додатно ће оснажити друге државе да потраже решења у војној сили у односу на дипломатију, додаје он на крају разговора.

Извор: Курир.рс/А.Млакар