Србија

ДОКТОРКА ДАРИЈА: Ово је преломни тренутак за Србију, морамо поштовати…

Пратите уживо најновије информације

У последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 9.560 особа, позитивно је било њих 411, док је нажалост преминуло девет лица.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према последњим подацима Министарства здравља на респираторима у болницама широм Србије се налази 171 пацијент.

Како је током данашњег дана обелоданио министар здравља Златибор Лончар, више од 42 одсто новозаражених је у Београду, а прилично тешка ситуација је и у Крагујевцу, Новом Саду, Краљеву, Чачку…

У Србији је било поновног заражавања

Како каже др Кисић, постоје и случајеви особа које су имале коронавирус па су поново инфициране.

Др Кисић је рекла да је оно што сигурно значајно утиче на инфлуенцију вируса јесте колективни имунитет.

– Вирус без обзира колико може да опстане у спољној средини, једино у нама може да опстане, уколико нема појединца који ће му омогућити опстанак он нестаје. Зато је битан колективни имунитет, али је он тренутно још увек далеко – рекла је др Кисић.

Коришћење плазме у лечењу

Како каже професор Сфорцан, у КЦ Звездара користе и плазму од пацијената који су прележали корону, и додаје да је лечење веома успешно као и да су резултати бољи него код оних који нису. Додаје да не може сваки пацијент ни да добије плазму, да то одређује клиничка слика.

Др Сворцан је рекао да они не лече резултат, већ уколико се појави пацијент са очигледним параметрима да је заражен, биће лечен као што се лече и позитивни пацијенити. Додаје да се ти пацијенти хоспитализују и лече онако како треба.

– Тренутно пацијенти долазе са јасном клиничком сликом и чекање резултата не значи много. Има и случајева да је пацијент негативан, али са терапијом коју дајемо свима буде излечен и буде добро – рекао је др Сворцан, и додаје да пацијента лече на основу клиничке слике и снимка плућа.

Последице код асимптоматских случајева

– Што се тиче асимптоматских носиоца болести и потенцијалних последица које те особе могу да добију, ту има доста непознаница. По правилу је то везано са мањом инфективном дозом, лакшом клиничком сликом тако да је код тих особа, истраживања су показала, мања вероватноћа различитих компликација и различитих секвела након прележане болести – рекла је др Кисић на конференцији.

– Ми о асимптоматским носиоцима знамо најмање. Зато што су непрепознати, многи од нас су можда у овој сали били асимптоматски носиоци. Ја не знам да ли сам причала са једном особом која се није понадала да није можда она прележала вирус, да то и не зна и да можда има имунитет.

Када говоримо о леденом брегу, ми сада видимо само онај врх изнад воде, а оно што је испод је нама велика непознаница.

– Докторка је рекла да су асимптоматски случајеви јако битни јер могу несвесно да шире инфекцију, али опет постоји и позитиван аспекат свега тога јер они нама граде колективни имунитет.

Професор Сфорцан је рекао да је кратко време да би се могло знати да ли пацијенти који су асимптоматски прележали инфекцију имају неке последице.

Да ли је губитак чула мириса и укуса једини разлог за тестирање?

Када су у питању особе које од симптома имају једино губитак чула мириса и укуа и одлука о њиховом тестирању др Кисић Тепавчевић је рекла:

– Видели смо до сада да ковид 19 има широк спектар симптома којима се испољава. Ни један од тих симптома није искључиво везан за ковид 19. Када је у питању одлука лекара да ли неки пацијент треба да се тестира, он се базира на епидемиолошкој анамнези, клиничког прегледа, резултата лабораторијске анализе и снимка плућа. Дакле, врло је могуће да неко од нас има симптоме коронавируса, а да није позитиван.

Докторка је рекла да то јесте један значајан показатељ, али да се одлука о тестирању доноси у зависности од других параметара

Лек за корону

Др Кисић је рекла да лек против вируса још увек не постоји, као и да се тренутно спроводи више истраживања са неким средствима који су показали успех и код других болести.

– Чудотворни лек за вирус чекамо лековима и деценијама. Али се надамо да ће у скорије време да се открије нешто што ће да успори вирус и да утиче клинички ток – рекла је др Кисић.

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић је рекла су преминуле три особе женског пола и шест особа мушког пола.

Петар Сфорцан је објасно каква је ситуација у КБЦ Звездара, рекао је да је нешто боља ситуација него што је било прошлих дана. 17 пацијената је на респираторима, а 11 пацијената на интензивној нези на механичкој вентилацији. Иако је број пацијената у овој установи мањи, Сфорцан је рекао да је клиничка слика особа које морају да се хоспитализују и даље тешка. Сфорцан је рекао да је у КБЦ Звездара 9 запослених заражено корона вирусом.

– Када је у питању епидемиолошка ситуација на територији земље можемо да видимо да имамо прилично стабилне борјеве лабораторијски тестираних и позитивних случајева – рекла је др Кисић Тепавчевић. Она је додала да је све мањи број захтева за хоспитализацијом. Рекла је и да се сада налазимо у преломном тренутку када се очекује да епидемиолошка крива крене силазним током.

Докторка је рекла и да је добар показатељ то што је у току последња 24х на територији града Ниша тестирано 117 особа од којих је само једна особа била позитивна.

Извор: srbijadanas.com