Свет

ШОК У УКРАЈИНИ: Зеленски ухапсио крупну зверку

КИЈЕВ – Украјински суд одредио је данас притвор министру пољопривреде Украјине Миколи Солском, који је оптужен да је умешан у нелегалну куповину државног земљишта у вредности од око седам милиона долара. Судија је одредио кауцију за Солског у износу од 1,9 милиона долара, преноси Ројтерс.

Солски негира оптужбе које се односе на куповине од 2017. до 2021. године, пре него што је у марту 2022. године постао министар пољопривреде. Солски је у четвртак поднео оставку, али технички остаје на функцији док парламент не размотри његов захтев за оставку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је први украјински министар који је осумњичен за корупцију од када је на власти украјински председник Володимир Зеленски, преноси Танјуг.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Национални биро за борбу против корупције саопштио је да се оптужба односи на шему за стицање власништва над државним земљиштем у вредности од 7,35 милиона долара.

Како је наведено, земљиште је наводно незаконито одузето двема државним фирмама и пребачено ратним ветеранима под условом да га дају у закуп одређеним приватним фирмама.

Солски и његов адвокат рекли су на саслушању у четвртак да он није имао користи од такве шеме. Солски се због ове оптужбе може суочити са казном од 12 година затвора.

Извор: Танјуг