Свет

ЗАЛУЖНИ КАО НОЋНА МОРА: Запад уценио Зеленског?

Руски медији тврде да Залужни не само да није пао, већ и даље има много пријатеља

Зеленски одавно губи на популарности у Украјини, а један од оних који би могао да га победи, склоњен је у фебруару ове године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реч је, наравно, о украјинском генералу Валерију Залужном.

Председник и генерал били су у катастрофалним односима, практично су се мрзели.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Гласине о кућном притвору

Како пишу руски медији, Залужни је добро повезан у три правца: са деловима украјинског војног врха и многим нижим официрима, такође, са веома добро наоружаном крајњом десницом Украјине (која се преклапа са деловима војске), и са другим главним ривалом Зеленског, бившим председником Петром Порошенком. План је био да Залужни буде постављен као амбасадор у Британији.

Међутим, Залужни још није отишао у Велику Британију. Последњих дана догодиле су се две ствари. Прво, појавиле су се гласине, које су остале непоткрепљене, да је, у ствари, био у неком облику кућног притвора. Тада су украјинске власти пожуриле да објаве да ће он, коначно, отићи па генерал сада пролази убрзани курс из дипломатије у Министарству спољних послова, пише Раша Тудеј.

Уцена за Зеленског

Спекулише се да је Запад уцењивао Зеленског: Прво, усвојите нови закон о мобилизацији да бисте унели више украјинског топовског меса у прокси рат, а затим ћемо вам дати 61 милијарду долара помоћи САД и дозволити вам да пошаљете свог непријатеља у Лондон.

Политико је пре мање од месец дана објавио дугачак чланак заснован на изјавама анонимних украјинских официра блиских бившем главнокомандујућем. Њихова суштина је била да је војна ситуација Украјине очајна и да чак ни ослобађање америчког пакета помоћи – тада заглављеног на Капитол Хилу и суоченог са неизвесном будућношћу – неће преокренути ствари.

Залужни недодирљив

Руски медији тврде да Залужни не само да није пао, већ и даље има много пријатеља. А његови пријатељи и даље имају добре везе на Западу.

Зеленски, наводно, нема начина да заиста заустави Залужног. Опасан је за њега у Украјини и на било ком другом месту. Може да покуша да га склони са стране, али чак и када то уради, амбициозни, популарни генерал остаје веома у игри. Тим пре када рат иде наопако по Украјину. Јер, уосталом, Зеленски је ослободио одговорности Залужног баш кад је требало да дође најгоре. То сада треба да реши његов наследник – и стари ривал – Александар Сирски. Где год да је Залужни, он ће живети у глави Зеленског – и то са добрим разлогом.

Извор: Политика