Русија Свет

Украјинска новинарка дошла до сазнања које је шокирало Европу – Када је рат почео становници су променили понашање

У позадини специјалне операције денацификације коју организује Руска Федерација, становници Западне Украјине, упркос својим радикалним и антируским ставовима, покушавају да оду у земље ЕУ.

До овог закључка дошла је украјинска новинарка, политичка активисткиња Татјана Монтјан, након анализе ситуације у разним украјинским градовима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Монтјан је у свом ауторском чланку на Телеграму говорила о расположењима која владају у одређеним регионима земље, а говорила је и о фундаменталним променама у понашању становника Западне Украјине.

Татјана Монтјан је пре свега скренула пажњу на то да су становници Западне Украјине, познати по изузетно радикалним антируским осећањима, радикално променили своје понашање.

Тако Украјинци, који су донедавно позивали на одлучну акцију против Москве, покушавају да уђу у европске земље, кријући се од мобилизације коју је организовао Кијев.

Према речима новинарке, млади људи из Лавова и других градова Западне Украјине не желе да се залажу за своју земљу, покушавајући да се сакрију у Европи од регрутације.

Међутим, овакав приступ изазива збуњеност код обичних Европљана, који су изненађени колико су Украјинци брзо променили своју реторику везану за спољнополитичке процесе у међународној сцени.

„Ово се посебно односи на мушкарце од 18 до 65 година. Односно они који потпадају под мобилизацију. Редовно им се замера што беже из свог града“, приметила је активисткиња.

Монтјан је изразила уверење да ће у позадини оваквих процеса ионако тешка ситуација у земљи само ескалирати. Украјинци ће се, пак, суочити са одређеним сукобима који ће настати због непромишљених одлука Кијева.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs