Русија Србија

ОФАНЗИВА КРЕМЉА НА СРБИЈУ: Путин је одликовао Николића, а сада ће исти орден добити ЈОШ ЈЕДАН СРПСКИ ЗВАНИЧНИК

Министар спољних послова Ивица Дачић биће одликован Орденом пријатељства за допринос у јачању веза Србије и Русије, сазнаје „Блиц“ у дипломатским круговима.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реч је о ордену који додељује председник Руске Федерације Владимир Путин и који је пре само неколико дана добио бивши шеф државе Томислав Николић.

СНИМАК КОЈИ ЗАПАДУ ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА: Савремена техника руске војске и вештина руских војника

– У плану је да Орден пријатељства Дачићу буде уручен у фебруару – наводи извор „Блица“ који је инсистирао на анонимности.

Како каже наш добро обавештени саговорник, указ о додели признања потписује лично Путин, а Дачићу би требало да га уручи руски министар спољних послова Сергеј Лавров током посете Београду најављене за почетак следеће године.

Лавров ће, како је раније најавио Дачић, у Београд допутовати 23. фебруара наредне године јер се тада обележава 180 година од успостављања дипломатских односа између Русије и Србије.

Наш саговорник каже да није случајно што се у кратком временском периоду одликује више српских званичника.

– Ово је класична дипломатска офанзива у тренутку када се у Србији све више говори о немогућности да се балансира између Русије и Запада. Пошто ће притисци Брисела и Вашингтона постајати временом све конкретнији и јачи, званична Москва на овај начин покушава да додатно мотивише оне политичке актере које сматра својима – наводи извор „Блица“.

Притисци на Србију последњих месеци све су јачи, и са руске стране, али и из земаља Европске уније. Србија ће, према процени стручњака, моћи да балансира све док не буде затворила поглавље 31 које се односи на спољну, безбедносну и одбрамбену политику. То ће бити крај приче о „две столице“ и подразумеваће увођење санкција Русији.

Према незваничним сазнањима „Блица“, председник Србије Александар Вучић на последњим састанцима са Хојтом Брајаном Јием, али и са руским амбасадором Александром Чепурином био је изложен жестоким притисцима.

– Док Русија очекује да наша влада да дипломатски имунитет припадницима Руског хуманитарног центра у Нишу, Хојт Ји инсистира на томе да сви немири у региону крећу управо из те, како он каже, базе и да су одатле иницирани немири у Црној Гори прошле године. Рекао нам је да неће одустати од спољне политике какву је до сада водио, без обзира на политичку цену коју треба да плати – поверио нам је један од Вучићевих најближих сарадника након последњег састанка шефа државе са званичницима две највеће светске силе.

Руски новац за Николићеву странку

Председник Русије Владимир Путин уручио је Орден пријатељства бившем председнику Србије и председнику Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томиславу Николићу, за његов велики лични допринос јачању стратешког партнерства и пријатељских веза између Русије и Србије. „Блиц“ је јуче објавио да се Николић из Москве вратио са новцем намењеним оснивању странке, а осим новца Николић добио је и инструкције око назива и начина деловања странке.

 

Извор: Blic.rs