Русија

Москва направила заокрет! Британија узнемирена повећаним руским присуством у Латинској Америци! ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА!

Заменик британског министра одбране Џејмс Хипи прокоментарисао је јачање веза Русије са Венецуелом, Кубом и Никарагвом, као и са земљама Африке и Блиског истока.

Хипи је рекао да су западне земље веома забринуте због политике Русије у региону. Он је признао да је „руско присуство“ у Латинској Америци неспорно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хипи сматра да појачано руско присуство у региону „представља посебну претњу” британским савезницима, пре свега Сједињеним Државама. Хипи је рекао да појава руских база у Латинској Америци „није нешто немогуће“, преноси ТАСС .

Коментаришући руске акције у Африци и на Блиском истоку, рекао је: „Мислим да се дешава нешто страшније. Према његовим речима, „назире се троугао чији је сваки врх усмерен ка Суецком каналу” – реч је о „руском присуству у Порт Судану, у сиријском Тартусу”, као и о „жељи Русије да има луку на северној обали Либије”.

Према Хипију, „ово потенцијално даје Русији могућност да тамо постави базе за бродове, као и да створи зоне“ за задржавање могућег непријатеља „на прилазима Суецком каналу“.

Он је навео да је ПМЦ “Вагнер” ојачао своју позицију у Африци.

Хипи је рекао да се наводно безбедносна ситуација у ЦАР (Централноафричка Република) много променила, где је раније 90 одсто земље било немирно и само 10 одсто контролисала је влада, а сада је обрнуто. Многи би се спорили са овом верзијом догађаја, али тако он доживљава Централноафричку Републику.

Мали такође види руску приватну војску Вагнер као одговор на безбедносне изазове, па је у том смислу послао захтев Вагнеру да се ангажује.

Подсетимо, руски министар спољних послова Сергеј Лавров најавио је успостављање партнерства са Кубом, Венецуелом и Никарагвом. САД су оцениле да постоји могућност да Русија постави оружје у Латинску Америку.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs