Русија

Свет у паници! АКТИВИРАН „ОТАЦ СВИХ БОМБИ“, ПУТИН ИЗВАДИО НАЈБРУТАЛНИЈЕ ОРУЖЈЕ?

Сматра се да је термобарично оружје једно од најбруталнијих ратних оружја које постоји.

Руско министарство одбране је потврдило да је Русија у Украјини користила систем наоружања ТОС-1А, који користи снагу термобаричних ракета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Министарство одбране Русије потврдило је употребу система наоружања ТОС-1А у Украјини. ТОС-1А користи термобаричне ракете, стварајући запаљиве и експлозијске ефекте“, саопштило је британско министарство на Твитеру.

Русија се за сада није званично оглашавала овим поводом.

Како раде?

Ракете су напуњене високо експлозивном мешавином горива и хемикалија, која приликом експлозије може изазвати надзвучне таласе који могу да униште све на свом путу, укључујуц́и зграде и људе. Познате су и као аеросолне бомбе или вакуум бомбе.

Међу руским оружјем које је виђено како се креће према Кијеву и другим украјинским градовима били су и ТОС-1 термобарични ракетни бацачи.

Колико је оружје опасно?

Док оружје неће бити коришћено за продор на тенк, може да буде веома деструктивно оружје против стамбеног блока или других зграда.Термобарично оружје се назива још „оцем свих бомби“, а његова разорна моћ је застрашујућа – у стању је да тела претвори у пару!

Моћ термобаричног оружја које војни аналитичари називају „Отац“ лежи у чињеници да користе атмосферу као део горива за експлозију, и још се називају вакуумским бомбама. Овакво оружје користи кисеоник из ваздуха подручја које се гађа да би развило температуру за експлозију, и спада у најмоћнија средства рата која нису на нуклеарној бази.

Термобарична оружја развијали су и Америка и Совјетски савез још шездесетих година прошлог века. Америчка верзија кошта 16 милиона долара по комаду, има четири „пераја“ на задњем делу како би се прецизније кретала, тешка је скоро десет тона, радијус уништења јој је између 150 и 300 метара а њена разорна моћ једнака је оној коју би изазвало 11 тона ТНТ-а.

Руси су детонирали једну термобаричну бомбу током стратешких вежби у Опуку 2016. године. Јачина експлозије је четири пута већа од америчке, односно као 44 тоне ТНТ-а, Руси крију колико кошта али је познато да је температура експлозије двоструко виша од америчке. Укупан радијус експлозије је 600 метара, а војни аналитичари кажу да би изазвала масовно уништење „до сада невиђених размера“..

 

 

 

 

 

 

Извор: Мондо