Русија

РУСИ ПОСЛАЛИ ПОРУКУ СРБИМА: Нисмо очекивали да Србија…

„Нисмо очекивали да Србија пристане и подржи санкције против Русије. Из више разлога, због историје односа и везе наших народа. Интеграција и повезаност Русије и Србије постоје и морају да постоје. Разумемо да Србија трпи притиске“, рекао је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

„Србија дуго спроводи своју спољну политику на основу својих националних интереса. Претње постоје. Јасно ми је из новина, западних изјава и претњи на адресу Београда и Србије. Разумем да притисак постоји“, навео је амбасадор и додао да подршка Русији од стране народа такође постоји.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кад је реч о резолуцији УН којом се осуђује напад на Украјину, а коју је Србија подржала, амбасадор истиче да „Русија разуме изнуђено“.

„Разумемо резултат великог притиска и штету која Србији прети. Србија се налази у групи земаља за коју су УН важне због Косова. Разумемо да овај потез није потез саме Србије, већ резултат веома великог јаког, можда најјачег притиска од стране САД и Европске уније“, навео је Боцан-Харченко.

Он је додао да „европски пут никада није био сметња развоју односа“ Србије и Русије.

„У случају Србије није никад, а нарочито не у последњих неколико година. Скоро никада није долазило до политизације, гурања политичких захтева, притисака на Русију преко Србије. Што се ЕУ тиче, тражено је дуго да Србија прекине односе са Русијом, још од статуса кандидата. Тај притисак је у порасту развојем догађаја у Украјини. Тражено је да изабере – европски пут или Русија“, рекао је он.

„А ми полазимо од тога да ако развијемо односе без политизације, русофобије, апсолутно је могуће оба“, каже Боцан-Харченко.

Говорећи о фрази да су Срби познати као „мали Руси“, амбасадор наводи да имамо сличности.

„Наравно да има сличности, али има и разлика. Братски смо народни, сличне традиције, сличних језика, у том смислу јесмо слични“, рекао је он.

Говорећи о санкцијама Русији које се уводе сваког дана од страна западних земаља, амбасадор истиче да су санкције веома жестоке, иако има и лудости.

„Најважнији циљ је спречити развој Русије. Јасно је да ће бити последице, али су сваком случају мере су биле припремљене за заштиту привреде Русије у таквим околностима. Свака сфера је припремљена и могућ је развој ослањајући се на своје ресурсе, за разлику од Европе“, додао је амбасадор и рекао да је могуће је да је у неким деловима Европе ситуација лошија него у Русији кад је реч о ценама намирница, најважније робе, робе од виталног значаја .

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com