Русија

ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ШОЈГУ: Заузели смо Маријупољ! Ево шта је наредио Путин!

Русија, како преносе страни медији, тврди да је заузела опкољени јужни лучки град Маријупољ, са изузетком металуршке фабрике Азовстал, где се налази око 2.000 украјинских бораца.

Руски председник Владимир Путин наредио је да се фабрика блокира, али је отказао планове за напад, преноси британски Гардијан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ројтерс је пренео кратке цитате руског министра одбране Сергеја Шојгуа о развоју догађаја преко новинске агенције Интерфакс.

Према извештајима, министар одбране је рекао: Русија је заузела Маријупољ. Ситуација је мирна, отвара се пут за повратак цивила.

Шојгу је рекао да је Русија евакуисала више од 142.000 цивила из Маријупоља, те је тврдио је да се 1.478 украјинских бораца већ предало, али више од 2.000 украјинских бораца и даље брани металуршки комбинат Азовстал.

Он је рекао да је фабрика Азовстал блокирана.

Ниједна од ових тврдњи није независно верификована.

Још није било изјава са украјинске стране да ове изјаве потврди или демантује.

У извештајима се даље наводи да је Путин честитао Шојгуу на успешној операцији и дао инструкције да нема потребе за јуришом на фабрику Азовстал, већ да је треба блокирати тако да ни “мува“ не може да прође.

Путин је поновио руску гаранцију за животе оних у фабрици Азовстал ако се предају. Украјинске снаге су више пута одбијале да предају своју позицију тамо.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс