Свет

МЕДИЈИ ПИШУ: Русија и Кина већ годинама постављају своје пионе на Западном Балкану, посебно слањем милион…

Олаф Шолц заложио се за убрзање приступања Западног Балкана Европској унији блокираног годинама, помињући „нову еру“ у светлу руске инвазије на Украјину.

Немачки канцелар Олаф Шолц је на заједничкој конференцији за новинаре са албанским премијером Едијем Рамом обећао да ће помоћи у унапређењу тог питања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Мој утисак је да живимо у новој ери и да то има везе и са руском агресијом“ у Украјини, рекао је немачки канцелар.

Према његовим речима, повећана је потреба за проналаском заједничких ставова унутар ЕУ и због тога је „право време да се крене напред“ са процесом придруживања Западног Балкана.

Лидери Европске уније су у октобру на самиту у Словенији поновили „своју посвећеност процесу проширења“, што је изазвало додатно разочарење међу шест кандидата за чланство у Европи (Албанија, БиХ, Србија, Црна Гора, Северна Македонија и Косово) који су се надали да се ће ЕУ држати обећане агенде.

Суочене са таквим статусом кво, Русија и Кина већ годинама постављају своје пионе у том стратешком региону, посебно слањем милиона доза вакцине како би му помогле у борби против пандемије корона вируса.

Док су Албанија, Северна Македонија и Црна Гора чланице НАТО-а, Москва одржава дубоке везе са православним земљама попут Србије.

Утицај Москве у Србији је и даље свеприсутан, а Русија је кључни партнер српске привреде у области енергетике, додаје Франс прес.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг