Издвајамо Србија

ХАОС НА СУЂЕЊУ ЛЕГИЈИ! УЛЕМЕК ПОБЕСНЕО: За..бавате ме већ 17 година! Срамота ме је ваше срамоте

Фото: Јутјуб

Огорчен што поступак против њега за организовање побуне „црвених беретки“ 2001. Траје седам година, Улемек кратко рекао да није крив и да га је срамота што суђење креће изнова

Милорад Улемек Легија, коме се суди због сумње да је организовао оружану побуну Јединице за специјалне операције 2001. године, изјавио је јуче пред Специјалном судом да нема шта да изнесе у своју одбрану јер није крив, као и да га је „срамота туђе срамоте“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Оптужницу сам примио, језички сам је разумео, али не знам како да се изјасним. Срамота ме ваше срамоте. Ова агонија траје већ 17 година, ово је догађај од пре 17 година, а правосуђу је требало 10 да покрене поступак. Млатимо се седам година на суду и данас ово креће из почетка. Из почетка ћемо опет да слушамо исте приче. Да нисам сада овде, мислио бих да ме неко за*ебава – изнервирано је за судском говорницом рекао Улемек, који је јуче под специјалним мерама обезбеђења у Специјални суд пребачен из пожаревачке Забеле.

Робија у Забели

Легија, који служи максималну казну од 40 година затвора због убиства премијера Зорана Ђинђића и других кривичних дела, рекао је да оно што се ради њему и осталим оптуженима „више нема смисла“.

– Писао сам два пута писма председнику суда, да видим зашто се све ово ради, али сам сваки пут добио неке паушалне одговоре. Нећу да улазим у политичке игре које се играју, али ово више нема смисла. Седам година после истраге ми смо овде, два већа су судила и буквално процес довела до краја, а ми сад опет крећемо из почетка. Молим вас, или нађите снаге да ставите тачку, или решите овај случај. Не знам шта друго да кажем – обратио се оптужени судском већу, пред којим је због измене у саставу поступак формално морао да крене изнова.

Власт над јединицом

Он је пристао да одговара на питања „како не би ускратио остале оптужене да се бране“, а они су јуче такође негирали извршење кривичног дела. Одговарајући на питања, Легија је навео да нису тачни наводи тужилаштва да је имао неограничен утицај и власт над ЈСО иако је у време побуне био пензионисан.

– То је ван домета памети. Па вештаци психијатри су овде рекли да таква теза не постоји чак ни животно, да неко има неограничен утицај и власт над неким. И док сам био у ЈСО, нисам имао власт, већ овлашћења која ми припадају као команданту – рекао је Улемек.

Звездан Јовановић

ПРЕДСТАВЉАЈУ МЕ КАО ПСИХИЧКИ НЕСТАБИЛНОГ

Наводе оптужнице негирао је и Звездан Јовановић, који је рекао да је оптужница „злонамерна и политичка“.

– Тужилаштво ме представља оваквом оптужницом као психички нестабилну особу, особу која нема здрав разум. Не ради се о томе да је Улемек ту био на наше инсистирање, већ да га је један функционер бивше власти гурао ка Јединици. Он у ЈСО није имао власт, него поштовање – рекао је Јовановић, не откривајући о ком функционеру говори.

Ћерка и супруга у публици

ТАТА ТИ СЕ ИЗНЕРВИРАО

Суђење Милораду Улемеку и осталим оптуженима за побуну ЈСО јуче су из публике пратиле Легијина супруга Александра Ивановић и њихова најстарија ћерка. Легија није крио задовољство што их види иза непробојног стакла које дели публику од дела у ком седе оптужени.

– Изнервирао ти се тата – рекла је кратко Александра ћерки после Легијиног излагања пред судским већем.

 

Извор: Курир / Јелена Спасић