Свет

Министарка потврдила: „За пет година без руског гаса“

Министарка екологије и енергетике Аустрије Леонора Гевеслер најавила је да је циљ да Аустрија за пет година више не мора да увози гас из Русије.

„Немогуће је одустати од гаса из Русије од данас до сутра. Ради се о три стуба. Морамо смањити потрошњу гаса, да пређемо свуда где је могуће на геотермалне изворе, топлотне пумпе и слично. Друго морамо производити сами биогас и обновљиви водоник. Треће је да нам требају друге земље које би нам испоручивале гас“, објаснила је у интервјуу за дневник „Естерајх“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је, додаје, био и разлог за недавно путовање у Катар.

Иако је циљ Европске комисије да до 2027. све земље ЕУ не увозе више руски гас врло амбициозан, она истиче да је то циљ за све чланице, који је могуће постићи само јединством.

На питање шта ради како би смањила цену гаса, Гевеслер је истакла да Аустрија, која 80 одсто гаса којим се покрива потрошња увози из Русије, и да је неопходно да се брзо ослободи те зависности.

„Та зависност нас чини уцењивим, и подстиче раст цене. Усвојили смо два пакета помоћи у висини од четири милијарди евра. Само први пакет домаћинствима са ниским примањима пружа помоћ у висини до 850 евра“, објаснила је она.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг