Свет

ОГЛАСИО СЕ НЕМАЧКИ ГЕНЕРАЛ: „Украјина ће бити подељена“

Фото: Фејсбук принтскрин

Не постоји сценарио по којем би НАТО послао своје снаге у Украјину, рекао је новинарима генерал немачке војске.

У интервјуу за Die Velt, генерал Еберхард Зорн је негативно одговорио на питање да ли би НАТО могао да се умеша у Украјину ако Русија употреби оружје за масовно уништење против те источноевропске земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нагласио је да „оно што су рекли немачки савезни канцелар, као и председник САД Џо Бајден“ и даље важи, односно да „ни под којим околностима нећемо распоредити своје снаге на украјинску територију“.

Немачки генерал је даље устврдио да је планирање руске војне операције у Украјини било погрешно, јер су команданти направили неке велике логистичке грешке.

Зорн је такође предвидео да ће сукоб у Украјини све више прерасти у борбе у герилском стилу. Такав развој догађаја би, међутим, значио још више цивилних жртава, додао је он, преноси РТ на руском.

На питање да ли Украјина има шансе против Русије, Зорн је одбио да спекулише о исходу сукоба.

Једна ствар која ће се вероватно десити, према речима немачког генерала, јесте подела Украјине на неколико држава, што ће довести до застоја.

Говорећи о Оружаним снагама Немачке, Зорн је истакао да је канцелар Олаф Шолц издвојио 100 милијарди евра за модернизацију Бундесвера.

Он је такође указао на потребу за системом противваздушне одбране који би могао ефикасно да заштити земљу од руских ракета „Искандер“ стационираних у Калињинградској области.

Развој таквог система у Немачкој би, међутим, одузео превише времена и ресурса, признао је генерал, рекавши да подржава куповину готових система од САД-а или Израела.

Зорн је рекао да „у овом тренутку не видимо никакве назнаке неминовног руског напада на земље чланице НАТО-а“, па стога војна алијанса још увек има времена да „прошири“ своје капацитете и „ојача источни бок“.

Генерал је открио да би НАТО могао „до краја маја распоредити неопходне борбене групе у свим земљама од Балтичког мора па све до Црног мора“.

Немачка такође очекује да ће 2025. године НАТО-у обезбедити потпуно модернизовану дивизију сачињену од 15.000 припадника „обучених, опремљених и стога спремних за акцију“, рекао је Зорн.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92