Свет

Шокантно! РУСИ КОПАЛИ РОВОВЕ У ЧЕРНОБИЉУ, ПА ИСКОПАЛИ…

Украјинци такође кажу да је опрема за детекцију радијације коју су пронашли, а која је издата руским војницима, датира из 1950-их и да није функционисала, пише Sky News.

Руска војска је „ископала отровно наслеђе Чернобиља“ и потенцијално га распршила у Украјину, Белорусију и Русију, тврде украјински званичници, преноси Sky News.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Русија је на почетку инвазије у Украјини заузела место у којем се 1986. догодила највећа нуклеарна катастрофа. Медији преносе да су заузели Чернобиљ са 1.500 војника и оклопних возила. Иако је тло јако контаминирано, руским трупама је наводно наређено да копају одбрамбене земљане ровове, кажу Украјинци који су сада поново заузели локацију на северу земље након повлачења Русије.

„Било је доста ровова, али разумем да је најопасније било црвено дрво које је најјаче контаминирано“, рекао је Јавне Крамаренко за Sky News, и додао да су Руси копали ровове на много различитих места.

Украјинци такође кажу да је опрема за детекцију радијације коју су пронашли, а која је издата руским војницима, датира из 1950-их и да није функционисала, пише Sky News.

„То је бесмислено 100%. То је смешно јер знамо да нису били спремни. Да су добили јасне смернице вероватно не би завршили изложени радијацији“, рекао је Крамаренко.

Када је чернобиљски реактор експлодирао, радиоактивни материјал је распршен по зони искључења. Приступ том подручју је био строго контролисан деценијама од тада, а возила се проверавају како долазе и одлазе.

Али украјинско особље у Чернобиљу каже да је наводно избројало 10.000 руских возила која су напуштала Украјину кроз Чернобиљ у последњих пет дана сукоба. Они страхују да су возила могла да покупе контаминирану земљу коју су војници ископали и однесу је у Белорусију. Такође је радиоактивни материјал могао да буде распршен у Украјини раније током сукоба.

Забринути су и због мина које су поставили Руси. Оне су већ, како тврде, убили једног Украјинаца и неколико дивљих животиња. Чишц́ење нагазних мина у радиоактивно затрованом тлу биће велики изазов, кажу они.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО