Свет

НЕШТО ВЕЛИКО СЕ СПРЕМА: САД гомилају војску на граници са Украјином

Министарство одбране Молдавије најавило је 9. маја велике војне вежбе Свифт Респонсе-2024 под вођством америчке команде, саопштила је прес-служба ресора .

– Од 9. до 16. маја на територији републике биће одржана вежба Свифт Респонсе 2024 под вођством америчке команде у Европи и Африци – наводи се у саопштењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прецизира се да ће у маневрима учествовати 400 припадника Молдавске моторизоване пешадијске бригаде, батаљона специјалних снага Молнија Националне армије и војног особља 82. америчке ваздушно-десантне дивизије .

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Ту ће се користити и два америчка авиона Ц-130 Херкулес, додала је прес служба.

Према уставу Молдавије, република има неутралан статус, али од 1994. године сарађује са НАТО-ом по индивидуалном плану партнерства. Поред тога, након што је на власт дошла партија Акција и солидарност, чији је неформални лидер председница Маја Санду, земља је почела да изводи честе вежбе уз учешће војних лица из Сједињених Држава, Велике Британије, Немачке и Румуније.

Представници Министарства одбране Молдавије најавили су и намеру да ојачају одбрамбену способност републике и набаве неопходно наоружање за то. Тако се шеф одељења Анатолиј Носати заложио за стварање система ПВО.

Сама Санду се залаже за наставак дискусије о приближавању НАТО-у, јер то наводно помаже јачању одбране земље.

Извор: Информер