Русија Свет

СВЕТ У НЕВЕРИЦИ! Путин позвао на пакт са Америком!

Председник Русије Владимир Путин позвао је у петак на споразум између Русије и Сједињених Држава који гарантује да се неће мешати међусобно у изборе.

У изјави уочи америчких председничких избора 3. новембра, Путин је позвао на ресетовање између Русије и САД-а те је рекао да жели споразум између две земље како би се спречили инциденти у „сајбер“ простору.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– (Предлажем) размену гаранција о међусобном немешању у унутрашње ствари, укључујући изборне процесе, употребу информационих и комуникационих технологија, као и високотехнолошких метода – рекао је Путин.

Америчке обавештајне агенције раније су закључиле да се Русија мешала у председничке изборе 2016. године са циљем стицања користи за Доналда Трампа, укључујући и хаковање кампање његове тадашње противкандидаткиње Хилари Клинтон. Москва негира оптужбе.

– Један од главних стратешких изазова нашег доба је ризик од великог сукобљавања у дигиталном простору – рекао је Путин.

– Желели бисмо још једном да апелујемо Сједињеним Државама са предлогом да одобре свеобухватан програм практичних мера за поновно успостављање наших односа у коришћењу информационих и комуникационих технологија – саопштио је Путин.

Предложио је да две земље постигну споразум о спречавању великих инцидената на интернету, те је позвао на потпуно обнављање комуникација између агенција две земље, како би разговарали о кључним међународним информацијама о сигурносним питањима.

„Мајкрософт“ је пре две недеље саопштио да су хакери који се доводе у везу са Русијом, Кином и Ираном покушавали да шпијунирају људе повезане са Трампом као и Бајденом. Русија као и Кина одбацили су ове оптужбе.

 

 

 

Извор: Ало.рс