Свет

БИВШЕМ ПРЕДСЕДНИКУ ПРЕТИ РОБИЈА! Нелегално узео 50 милиона евра за своју кампању

Суд у Паризу одбио захтев бившег председника Француске да одбаци случај у којем је оптужен да је од покојног либијског лидера нелегално узео 50 милиона евра за своју кампању 2007. Суђење му почиње 5. октобра

Бивши председник Француске Никола Саркози (65) могао би да заврши у затвору због пара које је узео од покојног либијског вође Муамера ел Гадафија. Париски апелациони суд у четвртак је одбио Саркозијев захтев да се одбаци случај у којем је оптужен да је од Гадафија нелегално узео 50 милиона евра за своју председничку кампању 2007. Тако му је суђење заказано за 5. октобар и биће једини бивши француски председник којем ће се судити за криминал почињен док је био на функцији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хтео да утиче на судије
Упркос томе што је, како медији пишу, покушао да утиче на судије, апелациони суд је одбио сваку појединачну ставку из Саркозијеве жалбе. Његов адвокатски тим каже да се цело француско правосуђе уротило против њиховог клијента, док је удружење Шерпа (Схерпа), које се бори против финансијског криминала и које је заправо покренуло судски поступак против Саркозија, задовољно одлуком суда.

Адвокат Шерпе Винсент Бренгарт каже да су судије успеле да се одупру разним притисцима.

– Хвала Богу на томе. Саркози мора да одговара за своја криминална дела – рекао је Бренгарт.

Бившег француског председника терете да је за своју кампању 2007. од Гадафија узео паре, захваљујући чему је дошао на власт. Саркози је званично пријавио да је за ту кампању потрошио 21 милион евра, колики је био законски лимит. У папирима је приказао да није добио појединачну уплату већу од 7.500 евра, колики је био прописани максимум. Међутим, постоје докази да је од Гадафија добио чак 50 милиона евра, који су му донети у три кофера у кешу. Те паре опрао је преко банковних рачуна у Панами и Швајцарској и искористио их за кампању. Саркози је Гадафију заузврат обећао да ће искористити свој утицај како би поправио односе Либије и Запада, те га је тако позвао у Париз одмах након што је добио изборе и назвао га „братским лидером“.

Да је Саркози захваљујући либијским парама дошао на власт у Француској, први пут се чуло 2011. Те године у марту Саркози је уз помоћ неколико савезника НАТО започео ваздушне ударе на Либију под изговором да штити либијски народ. Бомбардовање је трајало све до октобра, кад су Гадафија брутално убили исламски милитанти. Током војне интервенције НАТО Гадафијев син Саиф ел Ислам европским медијима је открио да је његов отац дао 50 милиона евра Саркозију за предизборну кампању.

Бројни докази
Тадашњи француски председник негирао је оптужбе, али је годину дана касније, 2012, након што је Саркози изгубио изборе за други мандат, истраживачки сајт Медијапарт објавио документ који доказује Гадафијеве тврдње. Тада је и званично започела истрага о нелегалној либијској донацији Саркозију. Током истраге прикупљено је много доказа против бившег председника Француске, међу којима је и аудио-снимак његовог разговора са Гадафијем 2007. у Триполију, током којег је тражио паре за кампању.

Убио Гадафија да би заташкао криминал
Светска јавност верује да је Никола Саркози напао Либију 2011. с намером да убије Гадафија и да тако покуша да заташка своје криминално дело. Томе у прилог иду и новински извештаји у којима је наведено да тадашњи амерички председник Барак Обама и британски премијер Дејвид Камерон, који су такође учествовали у војној интервенцији, нису били за то. Писало се да се Обама посебно противио бомбардовању Либије, али да је на крају пристао само да би изразио подршку НАТО савезнику.
Девет година након тог бомбардовања, у Либији још траје грађански рат.

Извор: Информер ДН