Свет

ЦЕЛА УКРАЈИНА У СУЗАМА: Преминуо је (ФОТО)

Фото: pixabay.com

РУСИЈА и Украјина су и даље извори најважнијих вести на свету – рат који је у току је довео да се збивања из тих држава прате из минута у минут, уживо, а на сваких пет минута појави се нова информација која изазове велику пажњу. Спорт је неодвојив део живота, па и током ратних збивања, а управо је једна спортска вест растужила овог понедељка Украјинце.

Наиме, како јављају украјински медији, преминуо је легендарни фудбалер а потом и селектор Украјине, Михаил Фоменко, и то у 75. години.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као дефанзивац, освојио је титулу првака и освајача Купа Совјетског савеза наступајући за московски Динамо 1974, следеће године је изнова био шампион СССР-а, али и освајач Купа победника Купова и Суперкупа УЕФА. Титулу је освојио и 1977, а Куп 1978.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

За репрезентатцију, чији је био и капитен, одиграо је 24 утакмице – био је део тима који је 1972. постао вицешампион Европе, док је 1976. освојио олимпијску бронзу.

Као тренер је радио махом у Украјини, водивши и кијевкси Динамо и тамошњи ЦСКА, успевао је да буде и шампион и освајач Купа, а селектор Украјине био је од 2012. до 2016. године.

Украјина – површина и број становника

Подсетимо, према попису из 2001. године, у Украјини, чија је површина 603.628 квадратних километара, живело је 48.457.102 становника, од чега се 77,8 њих изјаснило као Украјиници, 17,3 као Руси, а 4,9 су били остали.

Према проценама за јануар 2022, пред почетак рата, односно „специјалне војне операције“ како то Русија назива, у Украјини је живело око 41,6 милиона људи.

Извор: Новости