Србија

АДВОКАТ УПОЗОРИО: „Јурићу, реци ко је педофил или идеш у затвор!“

Ако Игор Јурић на саслушању у Вишем јавном тужилаштву не открије ко је политичар педофил, против њега може бити покренут кривични поступак и може завршити на робији.

Како тврди адвокат Светозар Вујачић, он може бити кривично гоњен због ширења панике и нереда, за шта је запрећена казна до пет година затвора!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Изашао је у медије са страшном причом да сигурно зна да постоји политичар који мучи децу, да су деца угрожена. Тиме је изазвао панику и хаос у јавности. Уз то је месецима говорио да ће надлежнима рећи о коме се ради тек када прикупи довољно валидних доказа, а тако нешто за пријављивање случаја и за сам почетак процеса уопште није било неопходно. По нашем кривичном закону, за педофилију је запрећена казна дужа од 10 година и зато он има обавезу да пријави онога на кога сумња и није његово да прикупља доказе, него је то на тужилаштву и полицији – сматра Вујачић.

Он наглашава да ће сада, када га је тужилаштво позвало, Јурић просто морати да каже о којем политичару је реч, а ако не каже или ако каже да не зна и да нема доказе, Више тужилаштво може предмет уступити Основном тужилаштву, које против Јурића може лако покренути кривични поступак због узнемиравање јавности, тачније за дело ширења панике и нереда, а за то је запрећена казна затвора до пет година. Вујачић примећује да је Јурић својим изјавама етикетирао све политичаре који ће учествовати на предстојећим изборима, тако да су сада сви сумњиви.

Божидар Спасић, бивши шеф специјалног тима Службе државне безбедности, истиче да Јурићево оклевање да наведе име политичара предатора по њему значи да Јурић заправо не располаже информацијама о таквој особи, већ да је имао само неке наговештаје, са којима се залетео у јавност и сада не може назад.

– Искрено мислим да је трчао пред руду и нанео велику штету и себи и фондацији, а уз то су му се и затворили извори и сви канали који су тек били почели да му дају информације о тој теми. Ово ће, нажалост, знатно утицати на реноме фондације коју води, али и свих акција које покреће – истиче Спасић. Он наглашава да јавност сада очекује спектакл, падање крупне зверке, али је уверен да се, ако тај политичар уопште постоји, ради о некој маргиналној политичкој личности.

– Сада, после свега, људи могу доћи до различитих закључака о Јурићу и намеће се питање зашто је овако забрљао, ако је до сада све радио врло прецизно. Неоспорно је да је унео велику нервозу у друштво, не сме никога да оптужи, а најавио је бомбу која ће одјекнути – закључује наш саговорник.

– Више јавно тужилаштво је формирало предмет и позвало Игора Јурића да поводом навода које је изнео у медијима изнесе ближе податке који су неопходни за даље поступање надлежног јавног тужилаштва – рекла је Ирена Бјелош, портпарол тужилаштва. Други детаљи у вези са овим предметом нису саопштени.

 

Извор: Ало.рс