Регион Свет Србија

СРБИ И БАЛКАНЦИ ПОНОВО КРИВИ ЗА ШИРЕЊЕ КОРОНЕ! Нова одлука на снази од 1. октобра! Ево о чему се ради!

Нова правила за људе који се враћају у Немачку ступају на снагу следећег месеца

Број оболелих од корона вируса у Немачкој наставио је да расте, показали су подаци Института Роберт Кох. За овај скок бројки државни званичници окривљују људе који се полако враћају са одмора и са собом доносе и заразу, а посебно оне који стижу са Балкана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Институт је раније известио јавност о неколико „мањих жаришта у различтим деловима земље“ и да је раст броја оболелих повезан за већим породичним прославама, људима који се враћају са путовања и посебно међу млађом популацијом.

Шпанија и Балеарска острва, као и делови Француске проглашени су ризичним подручјима, а међу тим територијама су и делови Хрватске од 20. августа.

Нова правила ће ступити на снагу 1. октобра и она налажу да сви људи који се враћају са ризичних подручја морају прво у карантин. Карантин може да буде окончан најраније пет дана по повратку са пута и то уз негативан тест на корона вирус.

Критичан Балкан

Када је реч о људима који се враћају са пута, фокус је на оне који стижу са Косова и из Турске, пише deutschlandfunk.de.

У најмногољуднијој немачкој држави Северној Рајни Вестфалији, 36,3 одсто повратника који су тестирани позитивно на корона вирус вратило се са Косова у периоду од 1. јула до 16. августа (у званичним немачким статистичким подацима Косово и Србија се посматрају одвојено). Турска је на другом месту са 19,9 одсто. Следе Хрватска (6,2) и Србија (4,1 одсто).

Врло мали број инфекција од 2,5 односно 0,5 одсто забележен је код људи који су се вратили са „класичних одмора“ из Шпаније и Грчке.

И то није случај само у Северној Рајни Вестфалији. И на националном нивоу је ситуација слична. Око 39 одсто позитивних у Немачкој се вратило са одмора, а око 20 одсто њих је инфицирано на Косову или у Турској. Ту су затим Хрватска, Бугарска, Босна и Херцеговина, Шпанија, Србија и Румунија.

Према подацима Института, када је реч о групама по годиштима, са Косова и Турске највише стижу заражена деца и средовечни људи. Док млади између 20 и 24 године долазе из Шпаније и Хрватске.

Више позитивних на аеродромима

Од када је понуђено бесплатно тестирање свима који се враћају у земљу, укључујући и на аеродромима, многи људи тестирани су баш тамо. Број позитивних тестова је сада виши од националног просека.

Према подацима из Северне Рајне Вестфалије, више од 58.000 тестова на аеродромима било је позитивно.

 

 

 

Извор: Телеграф.рс