Свет

Кина шаље војску

Фото: Јутјуб

Кинеска народноослободилачка војска послала је више од 2.000 војних медицинара у Шангај како би помогли осталим здравственим радницима да тестирају целокупно становништво града због избијања новог таласа заразе корона вирусом.

Војна појачања употпунила су тим од 10.000 медицинских стручњака из две суседне провинције и Пекинга који су недавно стигли у метрополу, преносе кинески државни медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Акција је описана као највећа реакција јавног здравља у земљи од првог избијања епидемије у Вухану крајем 2019. Тада је позвано више од 4.000 војних медицинара.

Власти Шангаја поставиле су амбициозан циљ да тестирају свих 26 милиона становника највећег кинеског града и главног финансијског центра.

Шангај је последњих недеља постао једно од највећих жаришта ковида у земљи, а власти су се у почетку одлучиле за делимична затварања у различитим деловима града. Међутим, како се чинило да мере које су на снази нису обуздале ширење вируса, Шангај је прошлог понедељка увео блокаду у две фазе, која је од тада проширена на ефективни карантин већине становника у њиховим домовима, преноси РТ.

Са 8.581 асимптоматским и 425 симптоматским случајем ковида пријављених 3. априла, епидемија би се вероватно сматрала релативно безначајном, да се догодила негде другде; међутим, стратегија кинеске владе, тзв. „динамичне нуле“, предвиђа оштре мере чак и ако је број случајева мали. Кључни принципи ове стратегије су тестирање, праћење и стављање у карантин свих позитивних случајева и њихових блиских контаката.

У недељу је становницима Шангаја речено да се сами тестирају и пријаве све позитивне резултате, а тестови на нуклеинске киселине планирани су за понедељак широм града.

Они који су позитивни на ковид смештени су у карантинске центре у Шангају. Градске власти су болнице, фискултурне сале, стамбене блокове, па чак и нови међународни изложбени центар у Шангају, претвориле у привремене карантинске објекте.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

Ознаке