Русија

Руси запленили стотине авиона, а сада стиже још једна лоша вест

Око половина од 1.000 авиона у руској флоти је у власништву иностраних лизинг компанија, наводи агенција Блумберг.

Неколико дана након почетка напада, ЕУ им је наложила да врате своје авионе. Око 30 авиона заплењено је у Хонг Конгу, Истанбулу и Мексико Ситију, али око 400 их је остало у Русији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већина је регистрована у пореским оазама попут Ирске и Бермуда и када су те земље повукле своје гаранције, Русија је 14. марта позвала авио-превознике да их региструју код куће, иако је то забрањено међународним споразумима о ваздухопловству.

Лизинг компаније убрзо су од својих осигуравајућих кућа затражиле одштете на темељу полиса у којима се вредност авиона процењује на 15 до 150 милиона долара, преноси Јутарњи лист.

Санкције онемогућавају нормално одржавање авиона због забране продаје оригиналних делова и пружања услуга превозницима у Русији. То значи да би ти авиони могли да буду неупотребљиви када изађу из најма јер би без поуздане евиденције о одржавању били безвредни за велике најмодавце који раде за реномиране клијенте, објаснио је за Блумберг Џон Стрикланд, руководилац ЈЛС консалтинга у Лондону.

„Наши чланови деценијама су плаћали скупе полисе осигурања управо због оваквих ситуација“, каже Деклан Кели, председник Еркрафт лизинга из Ирске, који окупља 33 авионске лизинг компаније.

Највећа лизинг компанија, ЕрКеп холдингс НВ, каже да је поднела захтев за покривање губитака од око 3,5 милијарди долара за 113 авиона у Русији. Ер лиз корп. планира да тражи више од 800 милиона долара за својих 27 авиона тамо, а БОЦ авиејшн капитал има 17 авиона у Русији које процењује на готово 600 милиона долара.

Укупна штета могла би износити 10 милијарди долара. Осигураватељи тврде да су бројке пренадуване те да ће осигуравајуће куће на крају платити само од 10 до 15 одсто вредности авиона, како процењује Лојд.

Одштете би могле да буду највеће након оних након 11. септембра 2001. Пре 11. септембра нико није очекивао да ће се четири авиона срушити одедном, каже Џејмс Хили-Прат, партнер Кистоун ло-а у Лондону. „Слично, ризик од масовне заплене попут онога што смо видели у Русији није био исправно промишљен. То ће резултовати ценовним шоком“, каже он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист