Издвајамо Православље

СУТРА ЈЕ МАЛИ ВАСКРС ИЛИ ТОМИНА НЕДЕЉА: Ево шта треба обавезно да урадите

На сутрашњи дан завршава се тзв. Светла недеље, првих седам дана по Васкрсу. Ови дани имају посебано место у српском народном веровању и за њих се везује мноштво обичаја. Данашњи дан, недеља, познат је и као „Мали Васкрс”.

Недеља по Васкрсу зове се још и Светла, Бела или Томина недеља и посвећена је догађају јављања Исуса својим апостолима. Нарочито је био сумњичав „неверни Тома”, па је Исус, по веровању на сутрашњи дан, прошао кроз затворена врата и рекао Томи да опипа његове ране. Тек тада је и овај апостол поверовао у Христово васкрснуће.

У неким местима се сутра прославља крај васкршњег циклуса благих или светлих дана. Понегде се до недеље чувају црвена васкршња јаја и дају деци да се куцају, а старији се обавезно поздрављају са: „Христос воскресе”.

Од Томине недеље се опет врше молитве за умрле, након прекида унутар периода који је почео од Лазареве суботе. На дан после Томине недеље, у Побусани понедељак, служе се парастоси на гробљима, чиме живи као да честитају својим покојним рођацима и пријатељима радосни празник Васкрсења Христовог.

Због тога у неким деловима земље сутра фарбају јаја која ће прво дати деци да поједу, у част живота и здравља, а остатак ће сутра однети на гробље. Народ каже, да се и мртви „почасте” и обрадују Христовом васкрсењу.

Извор: дневно.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2022.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930