Свет

УДАРНО – ЗАПАД У ШОКУ: Путин најавио валутно одвајање од ЕУ и САД и преусмеравање енергената у Азију

Руски председник Владимир Путин каже да ће Русија усмерити транспорт енергената на исток, пошто европске земље покушавају да смање ослањање на руски гас.

„Земље ЕУ говоре о прекиду снабдевања енергијом из Русије и тиме дижу цене и дестабилизује тржиште“, истиче Путин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са друге стране, констатује да „непријатељске земље“ признају да не могу без руских енергената.

Према његовим речима, Русија треба да крене у изградњу инфраструктуре за извоз нафте и гаса према истоку пошто јој је потребно да диверсификује свој извоз за Европу.

Говорећи на састанку владе, Путин је такође рекао да Русија треба да замени увозника опреме за производу нафте и гаса.

Председник Русије Владимир Путин поручио је да партнери Русије из Европе признају да не могу без руских енергената, укључујући гас. Они, међутим, својим изјавама о одустајању од руског гаса и нафте дестабилизују тржиште и дижу у небо цене својим грађанима.

Према Путиновим речима, руске енергетске компаније су одговорни учесници светског тржишта и то су доказали дугогодишњим радом.

„Покушаји западних држава да истисну руске испоручиоце, да замене наше енергенте алтернативним испорукама неизбежно ће се одразити на читаву светску привреду. Последице таквог корака могу бити веома болне и и то пре свега за иницијаторе такве политике“, навео је он.

Што се тиче испорука енергената из других земаља, пре свега из САД, у Европу, то ће коштати потрошаче многоструко више.

„Баш многоструко. Одразиће се и на стандард људи и на конкурентност европске привреде“, нагласио је он.

Разумна замена за руски гас за Европу је могућа у будућности, али сада једноставно не постоји, истакао је председник Русије.

Путин је на седници посвећеној ситуацији у енергетском сектору Русије рекао и да је потребно припремити руско валутно тржиште за прелаз на обрачуне у националним валутама, да се постепено удаљавају од долара и евра.

Како је нагласио, то је задатак од стратешког значаја.

„Намеравамо да драстично повећамо удео обрачуна у националним валутама у систему спољне трговине. Важни кораци у том погледу се већ предузимају а кључни задатак је да се наше валутно тржиште припреми за такав прелаз, да може било коју страну валуту слободно и у потребној количини да промени у рубље“, објаснио је Путин.

Одустајање од непоузданих, компромитованих валутних јурисдикција је стратешки задатак са аспекта финансијске, економске безбедности наше земље, истакао је он.

То је важно и за очување и раст обима наше спољне трговине, успостављање односа са предвидивим партнерима који држе реч и којима је битна њихова пословна репутација и који разумеју последице својих одлука.

Према Путиновим речима, највећи проблем за руски енергетски комплекс је нарушавање логистике извозних испорука.

„Данас ћемо размотрити ситуацију у сектору нафте и гаса. Разговараћемо о дугорочним плановима развоја, као и о приступима решавању проблема са којима су се компаније за гориво и енергетику суочиле због деловања тзв. непријатељских земаља. Највећи од њих, о чему смо већ више пута говорили, односи се на нарушавање логистике извозних испорука“, објаснио је Путин.

Он је додао да банке „непријатељских земаља“ одлажу плаћање руских енергената.

„Примећују се пропусти у плаћању извозних испорука руских енергената. Банке из ових непријатељских земаља одлажу трансфер плаћања“, истакао је он.

Европа је спремна да одустане од зелене агенде и поново уложи у енергетику са високим угљеничним отиском, додао је Путин.

„Оне (европске земље) спремне су да забораве на своју такозвану зелену агенду и поново се окрену енергетици са високим угљеничним отиском, коју су донедавно хтеле да у потпуности зауставе, називали је ‘архаичном’ и ‘прљавом’, рекао је руски лидер.

Како је навео, Запад покушава да прикрије своје погрешне процене у области зелене енергије и за све окриви Русију, при чему су то погрешне процене и некомпетентност не само у енергетском сектору, већ и у многим другим областима.

Председник је захтевао да се обезбеди стабилно снабдевање енергентима домаћег тржишта, повећају испоруке и смање цене где је то могуће.

„Неопходно је обезбедити стабилно снабдевање енергентима домаћег тржишта Русије. У условима када се инострана тржишта смањују, важно је повећати испоруке руским потрошачима. А да би се стимулисала домаћа потражња, неопходно је снизити цене тамо где је то могуће“, констатовао је руски лидер.

Преоријентисати извоз

Извоз руских енергената на Запад ће се догледној будућности смањивати и потребно је преоријентисати се на друга тржишта, указао је Путин.

„Важно је учврстити тенденцију која постоји последњих година: корак по корак преоријентисати наш извоз на брзо растућа тржишта југа и истока. У том циљу потребно што пре одредити кључне објекте инфраструктуре и приступити њиховој изградњи“, навео је он.

Извор: РТС/sputniknews

Ознаке