Свет

АМЕРИ ДИГЛИ ФРКУ: Руски и кинески бомбардери са нуклеарном способношћу изнад Бајдена – провокација или…

Руски и кинески авиони извели су заједничку ваздушну патролу над водама Јапанског мора и Источног кинеског мора, саопштило је данас руско Министарство одбране.

Кинески и руски стратешки бомбардери летели су изнад Јапанског мора док је председник Америке Џозеф Бајден присуствовао самиту у Токију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У уторак су бомбардери са нуклеарном способношц́у извели заједнички лет изнад Јапанског мора док се амерички председник састајао са колегама из Јапана, Аустралије и Индије“, саопштио је амерички званичник.

Москва је саопштила да је лет обављен строго у складу са одредбама међународног права и да није био уперен против трећих земаља

Патролу је извела ваздушна јединица коју су чинили стратешки бомбардери Тупољев Ту-95 и Сијан Х-6, додају у министарству.

Наводе и да су стратешке ракетне бомбардере, на појединим деоницама, испратили авиони Ф-2 јужнокорејских ваздушних снага и авиони Ф-15 јапанских ваздушних снага, преноси ТАС С.

Јапански министар одбране, Нобуо Киши осудио је вежбу, рекавши да је „провокативна“ и „неприхватљива“.

Русија и Кина извеле су заједничке вежбе нуклеарних бомбардера изнад мора још 2019., 2020. и 2021. године, али се ова десила док је председник САД у региону.

Извор: Б92/ФТ