Русија

МАРИЈУПОЉ ЈЕ ПАО, А МОСКВА ЈЕ СПРЕМИЛА НОВИ ПЛАН!

Потпредседник руске владе Марат Хуснулин је рекао да ће област Херсон на југу Украјине заузети драгоцено место у руској породици.

Борба с руским снагама у челичани Азовстаљ завршила је у понедељак, што значи и да се битка за Маријупољ завршила. Украјинска војска прогласила је крај „борбених операција“, а више од 260 бораца из челичане је евакуисано. Спреман је и следећи корак, јер је после пада Маријупоља руска влада објавила да планира да затражи од Москве право да област Херсон постане део Русије, наводи агенција РИА.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потпредседник руске владе Марат Хуснулин посетио је област Херсон на југу Украјине и рекао да ће та област заузети драгоцено место у руској породици, пренела је агенција дпа. Регион који окружује овај лучки град заузеће „вредно место у нашој руској породици“, рекао је Хуснулин током посете, пренела је РИА Новости.

Русија је недавно поставила своју владу

У том украјинском региону Русија је 1. маја увела руску рубљу као званичну валуту, а пре неколико дана је влада коју је поставила Русија објавила да планира да затражи од Москве право да постане део Русије.

Заменик регионалног проруског премијера Кирил Стремоусов рекао је да неће бити референдума и опције да регион постане република. Неодржавање референдума правдао је чињеницом да референдум о анексији полуострва Крим, одржан 2014. године, није међународно признат. С друге стране, украјинска влада је уверена да русификација Херсонске области неће успети.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО