Русија

МОСКВА ПОКАЗАЛА КОЈЕ ОРУЖЈЕ КОРИСТИ У УКРАЈИНИ

Министарство одбране Русије је саопштило да дрон „Орлан-10“ може да носи експлозивне фрагментационе гранате и објавило видео на ком се види какво је дејство овог дрона.

На видеу се види како се дронови припремају за лансирање и како се у специјалне блокове постављају гранате.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Блокови су окачени под крило дрона, а дрон се затим катапултира. Приказано је како дрон баца бомбе на украјинске војне положаје и сам снимак како то све изгледа.

Шта је Орлан-10?

Орлан-10 је вишенаменска беспилотна летелица средњег домета коју је развила руска компанија Special Technologi Center LLC у Санкт Петербургу. Беспилотна летелица је у служби Министарства одбране Руске Федерације. Намењен је за различите мисије укључујући извиђање из ваздуха, осматрање, праћење, потрагу и спасавање, борбену обуку, ометање, откривање радио сигнала и праћење циљева на тешко доступним теренима.

Производња беспилотне летелице започета је 2010. године.

Дизајн и карактеристике беспилотних летелица Орлан-10

Систем Орлан-10 се састоји од четири беспилотне летелице, система за лансирање и оправаку, земаљску контролу преко управљачке станице. Беспилотна летелица има модуларни дизајн са конфигурацијом високог крила, док се његов репни део састоји од репног дела и вертикалног стабилизатора.

Орлан 10 има распон крила од 3,1 м, а аеродинамички труп је дугачак 2 м. Тежина празног је 12,5 кг, а максимална тежина при полетању 16,5 кг. Беспилотна летелица се лансира помоћу склопивог катапулта и извлачи помоћу система за слетање падобраном.

Од опреме Орлан 10 носи: камеру за дневну светлост, термовизијску камеру, видео камеру и радио предајник у жиро-стабилизованој комори камере која је постављена испод трупа. Камере пружају обавештајне податке у реалном времену, 3Д мапе, надзор и извиђање циљева на земљи.

Слике, видео и други сензорски подаци прикупљени од стране корисних терета се преносе до земаљске контролне станице у реалном времену, преко везе за пренос података користећи 3Г/4Г ћелијске мреже.

Орлан-10 је опремљен способношћу електронског ратовања и може разликовати пријатељска и непријатељска средства за пренос информација. Орлан-10 може да извршава мисије у режиму аутономног и даљинског управљања.

Аутопилот на дрону омогућава му да ради аутономно на основу унапред дефинисаних тачака лета у овом режиму, путању лета оператер може изменити током лета.

Дроном се може даљински управљати преко припадајуће земаљске контролне станице, инсталиране на командно-контролно возило МП32М1. Развијен од стране руске државне компаније Роселектронике, земаљски сегмент може истовремено да контролише до четири летелице.

У режиму даљинског управљања, оператер на мобилном земаљском сегменту шаље командне и контролне податке дрону преко дигиталне везе за пренос података.

Орлан-10 покреће мотор са унутрашњим сагоревањем, који покреће пропелер са две лопатице монтиран у носу.

Беспилотна летелица може да преноси телеметријске податке у пречнику између 120 км и 600 км од лансирне станице и може да издржи у лету око 18 сати. Његова крстарећа брзина је 110 km/h , максимална брзина 150 km/h.

Орлан 10 може да лети на максималној висини од 5 км у свим временским условима на тешким теренима. Може да издржи брзину ветра од 10 м/с и ради на температурама у распону од -30°Ц до 40°Ц.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс