Србија

ПОНОВО СЕ КУПУЈУ ШПОРЕТИ НА ДРВА: Пелет поскупео толико да многи одустају, враћа се грејање на дрва

Грађани увелико спремају огрев за зиму. Тражња, која је у ово доба године, вишеструко већа него раније, погурала је цене и до 50 одсто. Имајући у виду да је пелет драстично поскупео, те да ће бити скупљи и гас, а да је врло проблематично питање и струја, све је извесније да ће ове сезоне много грађана морати да се врати на грејање на дрва.

У првом реду ту се мисли на оне који се греју на пелет, гас или струју, а имајући у виду или њихово поскупљење или потребу да се штеди због енергетске кризе која би могла да доведе и до поскупљења електричне енергије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На дрва и пелет у Србији се греје 49 одсто домаћинстава, а цена тог огрева скоро је двоструко скупља у односу на претходну годину. Ипак дрво је још увек јефтинија опција па се тако домаћинство са стотинак квадрата може грејати са око 750 евра током зимске сезоне (10 метара дрва)

Цена пелета је прошле године била око 200 евра по тони, а сада је око 300. Једном просечном домаћинству (100 квадрата простора) потребно је око шест тона, односно око 1.800 евра. Још већи проблем ових дана је што све више стоваришта обуставља поруџбине. Разлог је верује се, чекање нове цене.

Због нафте која је поскупела и гаса кји чека нову цену, те неизвесности са снабдевањем овим енергентима, многи потрошачи би могли да пређу на грејање на струју, уколико процене да им је то јефтиније. С друге стране, питање је да ли би наш електро-енергетски систем био спреман за повећану потрошњу електричне енергије.

Тако грађани све чешће, посебно они у Војводини, купују пећи на дрва да замене гас. Гас ће кажу бити скупљи и то је разлог. Нови уговор Србије са Русијом креће од 1. јуна.

Просечно домаћинство у Војводини плаћа гас по око 5.000 до 6.000 динара месечно током целе године. Цена је дакле 600 до 700 евра годишње, а нова цена гаса учинила би да гас буде много скупља опција од грејања на дрва.

Србијашуме: Неоправдано високе цене

Вршилац дужности генералног директора „Србијашума“ Игор Брауновић рекао је за РТС да су неоправдано повишене цене огрева да је у „Србијашумама“ кубик дрва око 4.000 динара, а на стоваришту око 8.000. Напоменуо је да се хитно мора ограничити прво извоз, а онда и цена.

Брауновић је рекао да су за 8 година у „Србијашумама“ цене повећане свега за пет посто.

„Неоправдано су повишене цене огрева. Код нас је кубик дрва око 4.000 динара, а на стоваришту колико чујемо око 8.000, али има ту и превоза и других ствари које утичу“, каже он.

Нагласио је да су цене пелета које иду и до 40.000 динара апсолутно неоправдане, када се узме у обзир да сировина за једну тону пелета из Србијашума кошта максимално 8.000 динара.

„Неоправдано је измишљати цене жице, цене џакова и узимати просечну цену из тамо неких приватних шума. „Србијашуме“ су са својом сировином у стању да подмире преко произвођача пелета 110.000 корисника, који у данас у Србији не постоје, јер их сада има 100.000 корисника.

Зашто нема пелета

У Групацији за обновљиве изворе енергије при Привредној комори Србије наводе да им је у првих пет месеци ове године испоручено само 40 одсто уговорених количина као и да је непоштовање уговора довело до несташице и значајног раста цене сировине која се набавља из приватних извора.

– Производња пелета је у овој години у односу на исти период претходне године смањена за 45 одсто искључиво због недостатка сировине. Извоза скоро да и нема пошто не можемо да задовољимо ни тражњу на домаћем тржишту која је наравно приоритет. Да смо пелет производили само од сировине коју испоручују ЈП Србијашуме производња би за прва четири месеца ове године била 50 одсто мања у односу на постојећу. Рад са драматично смањеним производним капацитетима је економски неодржив. Због несташице дрвета на тржишту, цела дрвна индустрија, у којој је директно и индиректно запослено више од 40.000 људи, је у опасности. Незапамћен раст цена дрвета, у шта се грађани могу уверити на стовариштима сваког дана, уз раст цена струје, нафте, челика, материјала за паковање и резервних делова и велике фиксне трошкове по тони пелета које произвођачи имају због смањене производње, довео је до тога да цене значајно порасту – наводе из Групације за обновљиве изворе енергије при Привредној комори Србије.

Извор: Блиц