Русија

РУСИ НАЈАВЉУЈУ – ПУТИН СПРЕМА НОВУ ОФАНЗИВУ НА КИЈЕВ? Ево шта следи

Званичници Кремља се надају да ће Русија моћи да победи у украјинском рату за неколико месеци.

Како се наводи у новом извештају независног руског новинског сајта Медуза, највиши званичници Русије не одустају од проглашења победе у Украјини и надају да ће се појачати војне операције како би већ на јесен остварили војну победу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Према изворима Медузе, упркос чињеници да резултати руске војске очигледно нису у складу са првобитним плановима Москве, Кремљ поново разговара о могућем нападу на Кијев, надајући се пуној победи у рату“, написао је у петак новински сајт на руском и енглеском језику.

„Ионако ћемо убијати Украјинце. Највероватније ће до јесени све бити готово“, цитирала је Медуза један извор близак Кремљу. „Пре или касније, Европа ће се уморити од помагања – то је и новац и производња оружја, које је њима самима више потребно. Како се јесен буде ближила биће неопходно преговарати са Русијом о гасу и нафти за грејну сезону“, рекао је други.

Иако је Русија била неуспешна у заузимању главног града Кијева, што је један од Путинових кључних циљева, најновији извештај открива да би Кремљ могао бити спреман да покуша поново упркос томе што то није урадио у свом офанзивном нападу у марту.

Како даље наводи Медуза, Кремљ је разматрао контролу над регионом Доњецка и Луганска као „минимум“ за проглашење победе. Али до сада су руске трупе успеле да заузму само пет одсто области Луганска и нешто мање од 60 одсто територије у Доњецку.

„Сада се чини да се мало тога дешава на фронту. Да руска војска заузима нека мања насеља. Да има неких проблема. Али тај осећај се створио јер Украјинци нису одмах одустали, као што су многи мислили. Али то не значи да Русија неће однети победу“, рекао је један извор.

Медуза је саопштила да, иако остаје нејасно да ли и када ће руско Министарство одбране донети одлуку да нападне Кијев, Кремљ је спреман да ангажује још Руса ако за то буде потребно.

„За сада се боре углавном професионални војници. Они су довољни за релативно споро напредовање у Украјини. Али ако хоћете да се крећете брже, морате користити регруте. То је ипак војска“, рекао је за Медузу један извор из Кремља.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО