Русија Свет

РУСИ ОТКРИЛИ СВЕ: Ево зашто Америка даје Украјини оружје и шта ће да им узму…

Портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је да Сједињене Америчке Државе саме провоцирају прехрамбену кризу у Украјини

Захарова је нагласила да Русија свакодневно отвара нове коридоре за стране бродове, али кијевске власти, фактички, држе као таоце њихове посаде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Раније је амерички председник Џозеф Бајден изјавио да Сједињене Америчке Државе са савезницима траже могућност да украјинску пшеницу врате на светско тржиште како би спустили цене те житарице.

„Изјава америчког председника Џозефа Бајдена од 10. маја да је неопходно наћи могућност да се из Украјине извезе 20 милиона тона жита поклопила се са потписивањем Закона о украјинском “зајму и најму“. Произилази да ће Кијев оружје платити пшеницом. Заправо, Американци сами провоцирају прехрамбену кризу у Украјини, лишавајући је залиха жита“, објаснила је она, пренео је Спутњик.

Према њеним речима, САД и ЕУ намеравају да у току два и по месеца извезу из Украјине 20 милиона тона жита наводно ради пребацивања у афричке земље и државе Блиског истока у циљу спречавања прехрамбене кризе.

„Међутим, у стварности се жито транспортује до европских складишта. Организоване су железничке, копнене и речне маршруте за достављање до крајњих одредишта у Немачкој, Пољској, Литванији, Румунијии Бугарској“, истакла је она.

С друге стране, како је оценила, Русија и даље остаје одговорни учесник на светском прехрамбеном тржишту.

Захарова се осврнула и на саопштења Запада о блокади страних бродова која су, како је рекла неоснована, јер Русија свакодневно отвара коридоре, али кијевске власти одбијају да сарађују, држећи, фактички, њихове посаде као таоце.

„Што се тиче јучерашњих изјава званичних представника страних држава да је руска војска блокирала стране бродове у акваторији Црног и Азовског мора, они немају везе са стварношћу. Лука у Маријупољу поново ради након што су припадници војних снага Русије и Доњецке Народне Републике успоставили контролу над њима, одблокиран је пловни пут и створени су услови за излазак бродова из луке“, наводи се у саопштењу Захарове.

Она је додала да руске оружане снаге свакодневно од 8 до 19 часова отварају два морска хуманитарна коридора.

„Истовремено, кијевске власти одбијају да сарађују са представницима страних држава и компанија сувласника у циљу омогућавања безбедног изласка блокираних бродова, држећи њихове посаде, фактички, као таоце“, истакла је она.

Захарова је прокоментарисала и захтев америчких амбасадора у иностранству о блокади рада руских медија, назвавши га „диктатуром либерализма“.

„Амерички амбасадори у иностранству имају нову забаву – хистерично захтевају од држава да блокирају рад руских медија. То је диктатура либерализма у пуном сјају“, навела је она.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ