Русија

Сад сваки Рус зна ко су Срби и да дугује Србима

Фото: Јутјуб

У Београду је у четвртак представљена књига руског историчара Јелене Гускове „Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе /1985-1995/“, која језиком архивских чињеница баца светло на мрачну страну руске политике према Србима у том периоду и негативну улогу тадашњег министра спољних послова Русије Андреја Козирјева.

На промоцији у Руском дому Гускова је рекла да је Козирјев био човек САД и Европе у Кремљу и да није дигао свој глас према санкцијама и политици која је тада вођена према Србима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Она је нагласила да су Срби деведесетих година прошлог века и касније доживели највеће зло које је можда икад и један европски народ преживео, а да нису имали подршку Русије, што је срамота.

„А то су Срби, који ниједном у историји нису пуцали у Русију. Никад. Ни у једном рату. То је јединствен случај. И Црногорци, исто Срби“, навела је она и додала да Руси Србима дугују подршку.

Нагласила је да је једино позитивно што је произашло из те кризе да сад сваки Рус зна ко су Срби, да зна да дугује Србима и да Руси обожавају српски народ.

„Када погледамо на целу вашу историју, када погледамо како су вас тукли, како су вас били, како су вас бомбардовали, какве санкције су вам уводили, а нису добили мржњу против Русије. Нису добили. И чим Русији буде лоше Срби узму оружје. Тек касније ће размислити ко је у праву. То смо осетили сада. Због тога је закључак – заједно ћемо градити нови свет, ви и ми“, рекла је Гускова.

Она је истакла да Запад чини све да Русију баци на колена, а да је пре неки дан читала писмо младог руског официра из Украјине оцу у којем му је написао „тата не брини, са нама су Срби“.

„Срби воле слободу, независност, правду. Зато ћемо заједно градити нови свет и нове међународне односе. Због тога треба да оставимо будућим генерацијама податке шта се дешавало овде и шта смо преживјели“, рекла је Гускова.

Историчар Милош Ковић оценио је да је посебан значај књиге чини то што је ослоњена на архиву и мемоарску литературу и што потврђује да су Срби увек били на правој страни историје.

„Не само да смо били на правој страни историје 1914. године, 1941. године, него и 1991. године“, рекао је Ковић.

Ковић је указао да се сада у Украјини види да је све што се дешавало у Југославији крајем 20. века био само почетак „похода на Русију“.

„Оно што је почело деведесетих и оно што се сада дешава, 2022. године, почетак је распадања оног међународног поретка“, навео је Ковић и додао да није лако и да је ситуација критична.

Председник Матице српске Драган Станић исказао је задовољство што је баш Матица издавач књиге „Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе /1985-1995/“, која пружа увид у то да је Русија у време југословенске кризе имала улогу шаргарепе, а да је штап био у рукама Запада.

Публициста Ђуро Билбија рекао је да је књига Гускове сјајан документ у коме се може наћи низ занимљивих чињеница о водећим српским личностима тог доба.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

Ознаке