Свет

Украјински министар одбране није изјавио да та држава мобилише милион људи (ИСПРАВКА)

УКРАЈИНСКИ министар одбране Олексиј Резников изјавио је да Украјина треба да обезбеди да број војника укључених у борбена дејства буде повећан до милион људи, пренео је наш портал, а што није тачно преведена изјава.

На то нам је указао портал Raskrinkavanje.ba у својој анализи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Фокусирамо се на потребу да обезбедимо милион људи који ће се борити са непријатељем – написао је Резников на Фејсбуку, преноси ТАСС, а што такође није подржано чињеницама.

ШТА ЈЕ ТАЧНО НАПИСАО РЕЗНИКОВ?

У опширној објави, коју је 13. маја поставио на својој Фејсбук страници, Резников говори о томе како је за Украјину изгледао досадашњи ток рата, као и који су изазови још увек пред војском те земље.

У оригиналној објави подељен је и превод на енглески језик. Превод дела објаве у ком Резников говори о милиону војника погрешно је преведен и представљен у чланцима домаћих медија.

Превод тог дела заправо гласи: „На крају су покренути процеси који ће обезбедити повећање одбрамбеног потенцијала Украјине. Ово се односи и на набавку и на производњу одбрамбених предмета. Фокусирамо се на потребу да обезбедимо опрему за милион људи који ће се суочити са непријатељем. На пример, ако почнемо да рачунамо од 24. фебруара, до краја априла од укупног броја панцира који су обезбеђени нашим одбрамбеним снагама 50% обезбедило је Министарство одбране, а 50% су различити облици добротворне помоћи грађана, волонтери и грађанске организације.“

Дакле, када се погледа читава његова изјава, стављена у потпуни контекст, јасно је да Резников не говори о мобилизацији милион војника, већ о обезбеђивању неопходне заштитне опреме за њих. Тема о милиону војника у Украјини актуелна је већ неко време, али не у контексту нове мобилизације, већ везано за бројност тренутне одбрамбене снаге те државе.

У тексту који смо пренели, према наводима украјинских медија, пре почетка руске војне интервенције против Украјине, украјинска војска имала је око 200.000 људи.

Поводом те вести огласио се амбасадор ЛНР у Москви Родион Мирошник, рекавши да Кијев не мисли о својој земљи.

– У договор под називом ‘рат у Украјини’ уложено је са неколико страна: САД и Велика Британија и компанија дају наоружање, муницију и новац за преживљавање, а Украјина доприноси ‘живом робом’ – топовским месом. Бајден намерава да издвоји 40 милијарди долара, земље Г7 говоре о 30 милијарди евра и ево Украјина предлаже милион људских живота – објавио је Мирошник на Телеграму, за шта такође није навео никакве доказе.

Извињавамо се читаоцима на преношењу непроверених информација.

Извор: Новости