СРБИЈА ЈАВЉА

ЦЕНЕ НАФТЕ РАСТУ! Другу недељу за редом већа за скоро 3 одсто

На светским су тржиштима цене нафте порасле и прошле недеље другога заредом, јер су попустила страховања од рецесије, но трговце забрињава успоравање раста кинеске економије због проширења рестриктивних мера против цовида-19. Цена барела на лондонском тржишту порасла је прошленедеље 2,7 посто, на 96,07 долара, док је на америчком тржишту барел поскупио 3,7 посто, на 88,20 долара.

На нафтним тржиштима и даље влада несигурност, па један дан цене барела порасту, а већ други падну.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подршку ценама пружа недавна одлука Организације земаља-извозница нафте (ОПЕЦ) и њених савезника о смањењу снабдевања за два милиона барела дневно од новембра и скорашње ступање на снагу ембарга ЕУ-а на руску нафту и деривате.

“ОПЕЦ-ово смањење производње од студенога и нове санкције ЕУ-а на руску нафту од 5. децембра требали би позитивно утицати на цене”, рекао је Степхен Иннес из СПИ Ассет Манагемента.

Цене барела потакнули су и солидни показатељи из неких од највећих светских економија, што је ублажило страховања од рецесије.

Након два квартала пада, бруто домаћи производ (БДП) САД-а порастао је у трећем тромесечју 0,6 посто у односу на претходна три месеца.

И немачка економија је порасло у трећем тромесечју, за 0,3 посто у односу на претходни квартал, када је активност увећана само 0,1 посто. Највећа европска економија засад се успева избећи рецесији, унаточ високој инфлацији и енергетској кризи.

“Чини се да је страх од рецесије спласнуо у последње време, али континуирано клађење на здрави економски раст могло би се показати непромишљеним”, упозорава Тамас Варга из ПВМ-а.

Већи раст цена нафте спречила је забринутост за кинеску потражњу, након што су неки кинески градови увели строже мере за сузбијање цовида-19, укључујући затварање зграда и читавих градских четврти.

Кина је највећи светски увозник сирове нафте, а ове је године устрајала у строгим мерама сузбијања цовида-19, што је закочило пословне и економске активност и смањило потражњу за горивом.

“Тешко је аргументирано предвиђати опоравак набаве сирове нафте у Кини, с обзиром на неизвесност коју ствара њезина политика нулте толеранције према цовиду”, рекао је аналитичар ПВМ Оила Степхен Бренноцк.

Међународни монетарни фонд очекује да ће раст кинеске економије успорити у овој години на само 3,2 посто, с 8,1 посто у 2021. У травњу је ММФ процењивао да би раст у овој години могао износити 4,4 посто.

Након што су прошле године цене нафте скочиле више од 50 посто, захваљујући опоравку економије од коронакризе, од почетка ове године порасле су око 20 посто, што је понајвише последица рата у Украјини.

 

Извор: Сее Биз, Блиц