СРБИЈА ЈАВЉА

КИНА ИМА ПАКЛЕНИ ПЛАН ЗА ТАЈВАН! Председник Си вуче радикалне потезе

Неколико дана након што је започео свој трећи историјски мандат кинески председник Си Ђипинг је знатно „појачао ратне редове“ и поставио изузетно радикалне генерале Хеа Вејдонга и Џанг Лукија на кључне војне положаје.

Овакав потез навео је многе да се запитају – планира ли кинески лидер да изврши инвазију на Тајван?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вејдонг, бивши командант Источног сектора кинеске војске, именован је за једног од два потпредседника Централне војне комисије – функцију испод Сија у војном руководству – што показује управо посвец́еност војним операцијама.

До сада је обављао функцију комаданата кинеске војске за источни сектор 2019. године и надгледао интеграцију операција преко Тајванског мореуза.

Раније ове године, резултати тих напора били су очигледни када је, убрзо након што је председница Представничког дома САД Ненси Пелоси посетила Тајван, Кина демонстрирала пуну снагу у заједничкој операцији која укључује поморске, ваздушне и ракетне јединице док је симулирала блокаду острва.

Овако нешто није типично за кинеску војску.

Род Ли, директор истраживања на Кинеском институту за свемирске студије на Универзитету ваздухопловних снага САД, рекао је да би искуство Вејдонга било непроцењиво у било којој операцији која укључује Тајван.

„Поред окупљања војске, морнарице, ваздухопловства и ракетних снага, он ће научити како да примени национални план мобилизације и интегрише помоц́не јединице као што је Народна оружана полиција“, рекао је Ли.

Поред искуства у заједничком управљању, поседује још један кључни атрибут – искуство на терену у непријатељским околностима.

Наиме, Вејдонг је 2017. године предводио војне снаге Западног сектора кинеске војске током пограничних сукоба са Индијом у региону Доклам.

Лукиј ништа мање радикалан

Друштво ће му правити његов колега такође радикални колега генерал Џанг Лукиј, који сада обавља функцију његовог заменика.

Иначе његов отац је отац служио заједно са Сијевим оцем у кинеском грађанском рату што многи виде као лојалног савезника кинеског лидера.

Такође је служио у претходној војној комисији и унапређен је упркос томе што је прешао старосну границу за пензију од 68 година.

Конкретно, Лукиј поседује две битне особине које Си цени – лојалност и ратно искуство, пошто је био ветеран кинеско-вијетнамског рата 1979. године.

Жоел Вутхнов, виши научни сарадник у Центру за проучавање кинеских војних послова на америчком Универзитету националне одбране, рекао је код Лукија важна још једна ствар – он је бивши директор одељења за опрему Комисије, који надгледа набавку напредне војне технологије.

„Ово је јасан приоритет за Сија. Извештај о раду Конгреса Партије фокусира се на потребу да се повећа удео ‘интелигентне’ опреме — категорије која укључује ствари попут система без посаде, вештачке интелигенције и хиперсоничних пројектила“, рекао је Вутнов.

Да ли ово значи да Кина креће у рат?

Ипак, аналитичари не очекују ускоро борбу преко Тајванског мореуза.

Си има превише посла са војном модернизацијом да би уопште имао изгледа за успех.

„Кина је добро свесна својих оперативних недостатака и зна да још нема способност да покрене оружану инвазију на Тајван у блиској будућности“, сматра један од аналитичара и додаје да да Кина вероватни и даље ради и на опцији мирног поновног уједињења са Тајваном.

 

 

Извор: Курир