Свет

НЕМАЧКА У СТРАХУ: Русија би могла да нас нападне – ХИТНА СМЕНА

Фото: Pixabay.com

У јеку појачаних страхова у Немачкој да би Русија могла да нападне кључну инфраструктуру у земљи због њене подршке Украјини, влада у Берлину је сменила шефа службе за сајбер безбедност после навода да је имао контакте с руским обавештајним службама, пишу светски медији.

‘Сајбер кловн’

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачко Министарство унутрашњих послова саопштило је у уторак, 18. октобра, да је одлучило да Арне Шенбом (Арне Сцхöнбохм), председник Савезне канцеларије за информациону безбедност, треба одмах да се повуче са својих дужности.

Овај потез је, како наводи Вашингтон пост (Тхе Wасхингтон Пост), уследио након што је водитељ немачка сатиричне телевизијске емисије овог месеца оптужио Шенбома да одржава индиректне контакте с руским обавештајним службама преко Савета за сајбер безбедност Немачке, тела у чијем оснивању је помогао пре једне деценије.

Називајући га „сајбер кловном“, у емисији „ЗДФ Магазин Роyале“ је указано да је Шенбом, док је водио највећу владину агенцију за сајбер безбедност, наставио да одржава контакте с тим саветом.

То је, како наводи Вашингтон пост, изазвало контроверзе зато што је један од њених оснивачких чланова компанија Протелиона, за коју се тврди да је ребрендирани немачки огранак руске фирме за сајбер безбедност Инфотекс (Инфотецс), коју је основао бивши агент КГБ-а.

Портпаролка немачког Министарства унутрашњих послова је рекла да за Шенбома важи „претпоставка невиности“ све док детаљи не буду „темељно и енергично истражени“. Она је додала да смена с позиције председника Савезне канцеларије за информациону безбедност „није коначна“ и да зависи од резултата истраге.

Пошто су се појавили наводи о руским везама, Савет за сајбер безбедност Немачке саопштио је да је искључио из чланства Протелион након што је сазнао за везе те компаније с руским обавештајним службама.

Појачани страхови

Скандал Шенбом долази у време појачаних страхова да би Русија могла да нападне кључну инфраструктуру у тој земљи због њене подршке Украјини, пише Фајненшл тајмс.

Овог месеца немачка железничка мрежа је била жртва саботаже која је накратко паралисала све железничке услуге на северу земље.

Портпаролка Министарства унутрашњих послова рекла је да су оптужбе против Шенбома „нанеле трајну штету неопходном поверењу јавности у неутралност и непристрасност руководства… најважније немачке агенције за сајбер безбедност“.

Оптужбе су додатно забрињавајуће „с обзиром на хибридни рат Русије“, рекла је она и додала да су такође поткопале „однос поверења између министра и руководства“ Савезне канцеларије за информациону безбедност.

Шенбом је смењен након што је немачка полиција појачала свој фокус на заштити немачке инфраструктуре од напада, истиче Њујорк тајмс, указујући да су бојазни појачане и после прошломесечног напада на гасовод Северни ток од Русије до Немачке.

Немачка је и раније била мета руских сајбер напада, укључујући и један усмерен на савезни парламент 2015.

Руска инвазија на Украјину утицала је на промене у немачкој политици, почевши од одвикавања од руске енергије до веће потрошње на војску, наводи лист и додаје да је парламент укинуо повластице бившем канцелару Герхарду Шредеру пошто је одбио да прекине везе с руском нафтном компанијом и одрекне се пријатељства с Путином.

У случају Шенбома, водитељ сатиричне емисије, комичар Јан Бемерман (Бöхмерманн) је известио да је Протелион заправо руска компанија под називом Инфотекс која је променила име убрзо после руске инвазије на Украјину. Инфотекс је у Русији основао Андреј Чапчајев, бивши службеник КГБ-а који је овог лета добио Орден части од руског председника, наводи се у емисији.

Емисија је имплицирала да Протелион, који се рекламира као сервис за помоћ у заштити података и мрежа својих клијената, заправо чини те податке рањивијим на руско хаковање. Иако Шенбом није директно повезан с Инфотексом, фокус је био на забави поводом десете годишњице Немачког савета за сајбер безбедност којој је Шенбом присуствовао, док је водио немачку канцеларију за сајбер безбедност.

Бемерман, чија емисија редовно разоткрива корупцију или лицемерје, представио је то откриће као највећи немачки рођендански поклон Путину.

Жртвени јарац?

Случај Шенбом је пример како је повећана пажња над мрежама пословних и личних веза између немачке и руске елите од када је Путин наредио инвазију на Украјину, пише Тајмс.

Председник Савета за сајбер безбедност Немачке Ханс-Вилхелм Дин (Ханс-Wилхелм Дüнн) рекао је да су наводи да би руске власти могле да утичу на ту организацију „апсурдне“. Међутим, немачка штампа је указала да је Дин потписао споразум о сарадњи између његове организације и њеног руског пандама 2019, после чега је Шенбом замолио подређене да избегавају повезаност са саветом.

Новинска истрага је 2019. године открила да је председник Дин успоставио контакте у руским обавештајним круговима и да је био део групе посматрача избора за руску Думу 2018.

Ипак, остаје нејасно у којој мери је Шенбом стварно повезан с руским обавештајним службама и његови савезници сугеришу да је Министарство унутрашњих послова од њега направило „жртвеног јарца“ да би прикрило сопствене пропусте.

Шенбом је рекао да министарство тек треба да му да свој одговор на тврдње о руским везама, па је он сам покренуо дисциплински поступак како би разјаснио ствар.

„Још увек не знам шта је министарство проверавало и како изгледају конкретне оптужбе против мене“, рекао је он за Шпигл (Дер Спиегел).

Извор: slobodnaevropa