Свет

„ЈЕДАН ОД ПЕТ СТВАРНИХ ПРИЈАТЕЉА“ Путин својим гестом учврстио односе са овим моћником

Путин на отварању самита Русија-АСЕАН у Сочију (Фото: kremlin.ru)

Бивши италијански премијер Силвио Берлускони изјавио је да је поново био у контакту са руским председником Владимиром Путином и да је недавно разменио са њим пријатељска писма, пренео је Ројтерс позивајући се на аудио снимак који је данас објавила италијанска агенција Ла пресе.

Берлускони је у обраћању посланицима доњег дома италијанског парламента рекао да је забринут због односа његове земље са Русијом јер су „министри рекли да смо већ у рату са њима јер пружамо оружје и финансијска средства Украјини“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Поново сам мало распалио своје односе са председником Путином – истакао је Берлускони.

„Један од пет стварних пријатеља“

Бивши италијански премијер такође је описао себе као једног од „пет стварних пријатеља“ руског председника, преноси „Политико“.

Такође је рекао да је да је са Путином разменио рођенданске поклоне – Берлускони је напунио 86 година 29. септембра, док је руски председник 7. октобра напунио 70. Бивши премијер Италије, чувен по скандалу везаном за „бунга-бунга“ журке, навео је да је од Путина за рођендан добио 20 боца вотке и честитку, и да је заузврат руском председнику послао неколико боца вина и „слатко писмо“.

„Епизода стара више година“

Портпарол Берлусконијеве партије Форца Италија демантовао је да је он поново ступио у контакт са Путином, наводећи да је бивши премијер причао о епизоди која се догодила пре неколико година.

Берускони (86), који се често хвалио својим пријатељством са Путином до руске инвазије на Украјину, прошлог месеца је изјавио да је руски председник био гурнут у тај рат. Рекао је да је Путин само желео да замени владу украјинског председника Володимира Зеленског „пристојним људима“, пренео је „Политико“.

Форца Италија је недуго затим саопштила да је Берлусконијева позиција и позиција партије по питању рата у Украјини истоветна ставу Европе и САД.

„Политико“ указује да је будућа премијерка Италије Ђорђа Мелони на мукама да се дистанцира од Русије. Она њену инвазију описује као „неприхватљив чин рата великих размера Путинове Русије против Украјине“ и залаже се за слање оружја Кијеву.

 

 

 

 

Извор: Тањуг

Ознаке