Свет

ЗЕЛЕНСКИ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО! Имамо информације

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је вечерас да су Руси минирали хидроцентралу у области Херсон на југу његове земље.

„По нашим информацијама, руски терористи минирали су агрегате бране хидроцентрале Каховка“, рекао је Зеленски у свом редовном ноћном говру градјанима преко друштвених мрежа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У случају уништења бране… Севернокримски канал једноставно ће ;нестати“ што би била „катастрофа великих размера“ рекао је Зеленски.

Он је о тој могућности већ говорио самиту Европске уније.

Брана хидроцентрале Хаковка на реци Дњепар под контролом је руске војске и недалеко од линије контакта са украјинским снагама.

Севернокримски канал дугачак 400 километара, служи за одводњавање тла и наводњавање пољопривредног земљишта и снабдевање водом индустрије и становништва Херсонске области на југу Украјине и полуострва Крим.

По идеји из 19. века грађен је од 1957. до 1971. године.

По подацима из 2015. године тај канал је обезбеђивао 85 одсто воде потребне Криму, махом за пољопривреду, а мањим делом за индустрију и потребе становништва. Канал почиње из акумулације Каховка коју напаја река Дњепар, а дуж њега је седам акумулационих језера.

Украјина је Севернокримски канал затворила ;2014. после руске анексије Крима, али је проток воде обновљен у марту ове године током руске инвазије.

 

 

 

Извор: Б92