Свет

ДРАМА НА НЕБУ: Кинези хитно дигли борбени авион (ВИДЕО)

Кина је данас саопштила да је њена војска предузела кораке да упозори аустралијску летелицу, након што је Аустралија окривила кинески борбени авион да је угрозио хеликоптер током пресретања изнад Жутог мора.

Инцидент би могао да створи нови раздор између нација које покушавају да обнове везе након минимума који траје од 2020. године, када је Канбера позвала на независну истрагу о пореклу ЦОВИД-19, а Пекинг је одговорио трговинским баријерама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аустралијски министар одбране Ричард Марлес рекао је да је авион кинеске авијације Ј-10 испустио сугналне ракете изнад и неколико стотина метара испред аустралијског хеликоптера „МХ60Р Сеахавк“ на рутинском лету у суботу.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

У инциденту, који се догодио током операције спровођења санкција Северној Кореји, нико није повређен.

Премијер Ентони Албанез рекао је да је „неприхватљиво“ да аустралијско одбрамбено особље буде изложено ризику у међународном ваздушном простору.

У уторак је портпарол кинеског министарства спољних послова рекао да је аустралијски хеликоптер намерно летео у близини кинеског ваздушног простора у „провокативном потезу“ који је угрозио поморску ваздушну безбедност.

„Аустралијски војни авион је летео близу кинеског ваздушног простора на претећи начин“, рекао је портпарол Лин Ђиан на редовном брифингу за новинаре.

„Кинеска војска је предузела мере на лицу места како би упозорила аустралијску страну“, рекао је он, додајући да је ситуација решена на начин у складу са кинеским законом и прописима, те да је професионална и безбедна.

„Кина је уложила озбиљне протесте аустралијској страни због њених ризичних потеза“, рекао је Лин.

„Позивамо аустралијску страну да одмах прекине провокације и помпе како би спречила неспоразум и погрешну процену,“ додао је он.

Извор: foxnews