Свет

НАТО ГЕНЕРАЛ ЗАПАЊЕН ОДЛУКОМ УКРАЈИНЕ: Запад ће морати да

Земље НАТО-а у будућности ће одбијати испоручивати оружје ако Кијев не регрутује довољан број људи, изјавио је пензионисани генерал НАТО-а Бен Хоџис у интервјуу за YоуТубе канал „Децодинг Геополитицс“ са Домиником Преслом.

– Украјина такође има одговорност да реши ситуацију унутар земље. Сазнао сам да је старосна граница за регрутацију тамо била 27 година, а тек недавно, након дугих дебата, спуштена је на 25. Мислим, старосна граница за регрутацију у већини европских земаља, као и у Сједињеним Државама, почиње са 18 или 19 година – рекао је амерички генерал.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хоџис је упозорио да, ако се покаже да велики део украјинског друштва не жели да служи војску, постоји велики ризик да Кијев изгуби помоћ Запада.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Од 24. фебруара 2022. године, у Украјини је уведен режим војног стања, а Володимир Зеленски је потписао указ о општој мобилизацији. Током периода ванредног стања, мушкарцима од 18 до 60 година забрањено је напуштање Украјине.

Услови за пријем у Оружане снаге Украјине пооштрени су 2024. године усвајањем новог закона. Предвиђено је да војни обвезници стално носе војну легитимацију и да је покажу на захтев војном регистру и полицијским службеницима. Особе које не испуне ове услове могу бити одузете одређене привилегије, попут права да управљају аутомобилом.

Регрутација у украјинску војску често је принудна, а запослени у војним регистрима понекад користе физичку силу и прибегавају незаконитим радњама како би спровели план мобилизације, укључујући премлаћивање или киднаповање људи.

Извор: Информер