Русија

Шокантне тврдње: „ПУТИН НЕМА КУД, ЖУРИ ДА ОКОНЧА РАТ“! Ово је разлог

Руски председник Владимир Путин наводно жури да прогласи победу и зацементира „мале добитке“ и тражи мир, водећи опасну политичку игру, пише „ЦНН“ на основу анализа војних и политичких аналитичара.

Председник Русије Владимир Путин је у петак званично прогласио проширење територије Руске Федерације. Русија је анексирала четири украјинске области – Херсон, Луганск, Запорожје и Доњецк. Војни и политички аналитичари сматрају да је то део тактике руског председника јер је он наводно сатеран у ћошак јер зна да рат не може да добије. Према њиховим речима, он „малим“ победама тражи проглашење победе и крај рата што је споменуо у свом говору у петак када је поново позвао Украјину за преговарачки сто. Председник Русије је тада рекао да жели да преговара о миру, али да се неће доводити у питање изборна воља народа у четири поменуте области које су сада и званично део Русије након одржаних референдума.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нећемо преговарати о избору народа. То је решено, Русија то неће издати“, изјавио је у петак Путин.

Путинова недавна мобилизација 300.000 војника неће моћи да тако брзо преокрене његове губитке на бојном пољу, а могла би имати негативне последице у самој Русији, стављајући га на опасну политичку позицију, тврде стручњаци. Према службеним подацима из Европске уније, Грузије и Казахстана, око 220.000 Руса пребегло је преко њихових граница откако је објављена делимична мобилизација. Из Европске уније кажу да њихов број од око 66.000 представља повећање од више од 30 одсто у односу на претходну недељу. Поједини наводно независни руски медији који цитирају обавештајно-безбедносну службу ФСБ, оцењују укупни егзодус још већим, тврдећи да је више војно способних мушкараца побегло из земље – 261.000, него што их се до сада борило у рату – између 160.000 и 190.000. Андреј Кортунов, који у Москви води Руски савет за међународне послове, каже да не зна шта се догађа у Кремљу, али да разуме расположење јавности због огромних трошкова и жртава у рату.

„Путинова је логична опција да прогласи победу и изађе под својим условима. Али за то му је потребно значајно постигнуће на терену. Русија не може једноставно да каже да је мисија испуњена. Требало би да постоји нешто што се јавности може представити као победа“, рекао је Кортунов.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО

Ознаке