Русија Свет

ПЕНТАГОН ОШТРО ОДГОВОРИО НА ПУТИНОВУ АНЕКСИЈУ!

Министар одбране Лојд Остин је рекао да је само Владимир Путин одговоран за ескалацију рата у Украјини и анексију 4 региона.

Министар одбране Лојд Остин осудио је анексију четири украјинска региона Владимира Путина, упозоривши да нико не може спречити руског председника да спроведе своје недавне претње употребом нуклеарног оружја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Да будемо јасни, одлуку је донео само један човек. Нема тестирања господина Путина. Као што је донео неодговорну одлуку да изврши инвазију на Украјину, могао је да донесе и другу одлуку. Али тренутно не видим ништа што би ме навело да верујем да је он донео такву одлуку“, рекао је Остин за ЦНН Фарид Закариа.

Суочен са територијалним губицима од украјинске контраофанзиве првенствено на североистоку земље, Путин је прошлог месеца најавио да ће Русија позвати 300.000 резервиста да појача своје војне напоре и запретио Западу нуклеарним оружјем, рекавши да то „није блеф“.

„Ово звецкање нуклеарним оружјем није оно што бисмо очекивали да чујемо од лидера великих земаља које су моћне“, рекао је Остин на ЦНН-у.

Сједињене Државе обећале су одлучан одговор ако Русија крене даље са употребом нуклеарног оружја, а званичници Бајденове администрације кажу да су детаљније изложили потенцијалне последице по Кремљ у приватном животу. Остин је у недељу рекао да није лично пренео ту поруку, али је претходно пренео забринутост САД руском министру одбране Сергеју Шојгуу.

„Лично, нисам разговарао са Шојгуом ових дана, али сам разговарао са њим раније. И ја сам се позабавио управо овим питањем и упозорио да не идемо овим путем и да се понашамо оваквом врстом неодговорног понашања“, рекао је он.

Од Путиновог говора руском народу да позове резервисте, земља је илегално анектирала украјинске области Луганск, Доњецк, Херсон и Запорожје. Отимање земље уследило је након што је Русија рекла да су становници наводно потписали потез на референдуму, иако су амерички званичници и Запад то гласање осудили као лажно.

Украјинске снаге, подржане средствима и опремом са Запада, наставиле су да копају. Украјински председник Володимир Зеленски обећао је да Русија неће заузети нову украјинску територију. Током викенда, украјинске снаге заузеле су кључно транспортно чвориште Лајман, град који се налази у Доњецкој области међу онима на које сада полаже право Русија.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО