Русија

НЕШТО СЕ СПРЕМА: Путин дигао ниво приправности у целој Русији

Москва — Путин повећава стање приправности у готово свим руским регионима, пише ББЦ.

Руски председник, како се наводи, уводи све строже безбедносне мере у регионима на територији Русије, а прогласио је И ратно стање у четири региона које је анектирао Лугањску, Доњецку, Запорожју и Херсону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Путин је под огромним притиском. Украјинци контраофанзивом враћају територије које је заузео, руске регије уз границу с Украјином су под сталним нападима, а општа мобилизација становништва унела је доста немира у руско друштво. Уместо да призна да је инвазија на Украјину била грешка, Путин жели још више контроле“, пише ББЦ.

Путин је у руским регионима на граници са Украјином подигнуо стање приправности на „средње“. То у преводу значи све више полиције на улицама, ограничавање кретања као и контролисање и ограничавање уласка и изласка из региона.

Следећи корак је да се стање приправности подигне на „високо“ што би утицало и на јужну Русију, али и на Москву чији становници страхују да ће им такав потез потпуно пореметити свакодневни живот. У вези тога се огласио И градоначелник Москве Сергеј Собјанин који је рекао да се не морају бринути иако су грађани скептични.

Најслабији ступен приправности је на северу Русије, у Сибиру и на крајњем истоку, али сви регионални лидери морали су да оформе оперативне штабове. Њима је наложено да у сваком тренутку буду потпуно на располагању војсци и њеним потребама што, тврди ББЦ, аутоматски даје војсци пуно већа овлашења.

Извор: Индекс