Русија

Обистинило се 30-годишње британско предвиђање о Русији

Британски обавештајци су пре 30 година дали предвиђање о Русији, и оно се обистинило. Ову информацију је поделио новинар западних медија, Фил Милер.

Пре извесног времена у Великој Британији је скинута тајност докумената о Русији. Из изнетих података произилази, да су британски обавештајци пре 30 година очекивали озбиљну конфронтацију Москве и Кијева око Крима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима Милера, британски званичници су и тада сумњали у изгледе Украјине, да постане права независна држава. Ово преноси „Consortium News“.

У мају 1992. године, само шест месеци након распада Совјетског Савеза, британски премијер Џон Мејџор, одржао је брифинг са обавештајним званичницима. они су га известили, да би са великим степеном вероватноће, могао да се разбукта сукоб између Русије и Украјине око Крима.

Британски премијер је такође обавештен, да су значајан део становништва Крима Руси, што би на крају могло резултирати проглашењем независности од Кијева, и одржавањем одговарајућег референдума.

Скренута је пажња и на чињеницу, да је Украјина веома хетерогена- на западу земље су веома популарни ултранационалистички ставови, а на истоку проруски. Предвиђања су била, да ће таква ситуација довести до унутрашње грађанске кризе.

„Украјинци, а још више Руси, схватају да Украјина није права земља. Отуда и напетост између њих“, говорио је својевремено Родрик Брејтвејт, саветник британског премијера за спољну политику.

У Британији није било сумње, да ће Русија покушати да задржи Украјину у својој сфери утицаја, и стога је предложила мере да се томе супротстави. Направљени су планови да се Украјина стави у западну орбиту промовисањем приватизације, и ангажовањем са Међународним монетарним фондом. Финансијска помоћ је требало да буде обезбеђена, под условом да Кијев обнови своју економију по западној линији.

Као резултат тога, предвиђање британских обавештајаца се остварило. 2014. године, када се у Украјини догодио државни удар, а на Криму се врло брзо, те исте године одржао референдум, услед којег се већина становника полуострва изјаснила за прикључење Руској Федерацији.

Након тога, сукоб је нагло ескалирао у фебруару ове године, када је Руска Федерација покренула „специјалну операцију“, као одговор на редовно гранатирање Луганска и Донбаса од стране украјинских трупа.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs