Русија

АЛАРМАНТНО! Лош дан за Путина – следи велика ескалација?

Мост који повезује Крим са Русијом је тешко оштећен.

Пажњу медија привукао је снимак воза са запаљеним цистернама, и много важније, потпуно урушавање северне траке друмског дела моста. На првим фотографијама види се да јужна трака и даље стоји, али и да је јако оштећена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На железничком делу моста гори систем цистерни са горивом и само је питање времена када ће се ватра проширити на све цистерне.

На фотографијама се види да се металне конструкције топе од силине температуре, па је и тај део онеспособљен.

Потпуно урушавање северног дела трака друмског моста указује да је он погођен пројектилом и да је ватра железничке композиције тенкова заправо последица тог напада. Што је очигледно намерно извршено у тренутку када је воз прошао. Да би се нанела толика штета на мосту, потребно га је директно погодити великом ракетом са веома великом бојевом главом.

Украјинци су месецима ХИМАРС-ом гађали друмски мост преко Дњепра, али он и даље стоји. Јер снага бојевих глава ГМЛРС ракета није довољна да озбиљно оштети конструкцију моста.

Шта је могло да проузрокује толику штету?

Друмски део Кримског моста погођен је нечим веома великим и довољно великог домета. Рецимо војни тактички ракетни систем или АТАЦМС. Ова балистичка ракета се такође лансира из ХИМАРС-а. Међутим, за разлику од ракете ГМЛРС, која има домет од само осамдесет километара, домет АТАЦМС је 300 км. Дериват М57Е1 има бојеву главу тешку 227 килограма.

Да ли је то довољно да се направи толика штета на тако великом мосту? Вероватно не. Осим ако је мост погођен са две ракете на веома малој удаљености.

Ако се испостави да је Кримски мост онеспособљен балистичким пројектилима и да су Украјинци користили америчке ракете, то ће изазвати приличну ескалацију сукоба. Путин ће се наћи под још јачим притиском десничарске струје која ће захтевати још насилнији одговор.

У сваком случају, снабдевање Крима преко моста неће бити могуће још јако дуго. А нису ни војни транспорти који су ишли у Херсон преко Крима. Уместо тога, мораће да прођу кроз веома небезбедни окупирани део Украјине.

Све у свему, веома лош дан за Русију и Путина.

 

 

 

 

 

 

Извор: Index.hr